Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Φαρμακευτικές επενδύσεις 519,3 εκατ. ευρώ μέσω του «Ελλάδα 2.0»


Στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», θα υλοποιηθούν 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 519.288.136,57 ευρώ, έως τα τέλη του 2023, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, υπέγραψε τη σχετική, εγκριτική απόφαση για τις ενισχύσεις που θα δοθούν μέσω της δράσης. Βάσει αυτής, η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 246.787.031,11 ευρώ. Η δε ιδιωτική συμμετοχή των δικαιούχων διαμορφώνεται σε 272.501.105,46 ευρώ.

Τα 53 έργα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων επιλεξιμότητας. Σημειώνεται πως στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) υποβλήθηκαν, συνολικά, 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) ενημερώνει, με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος, τόσο τους δικαιούχους των αιτημάτων που εγκρίνονται προς ενίσχυση όσο και τους υποψηφίους των οποίων το αίτημα ενίσχυσης απορρίφθηκε.

Η δράση απευθύνεται σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Φορέας υλοποίησής της είναι η ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που η πρώτη μας επενδυτική πρωτοβουλία, το επενδυτικό clawback, στην αρχή της θητείας μας πριν από τρία χρόνια, με τη συνέργεια του Ταμείου Ανάκαμψης και του Υπουργείου Οικονομικών, αποκτά νέα πνοή και δημιουργεί επενδύσεις της τάξης άνω του μισού δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν στην Ελλάδα νέα υψηλή τεχνολογία. Με τέτοιου είδους εργαλεία θα προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και θα αφήσει πίσω της την μιζέρια του παρελθόντος».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε: «Η προσέγγιση επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, μέσω αναπτυξιακού clawback, πέραν από την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της έρευνας και τεχνολογίας μέσω και των κλινικών δοκιμών, διασφαλίζει καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία στον Έλληνα ασθενή και καθιστά τη χώρα μας πόλο έλξης σε όλους τους τομείς της υγείας».

Ο αρμόδιος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Από τις 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής δράσης του "Ελλάδα 2.0" για το clawback, θα δημιουργηθεί πλήθος νέων θέσεων εργασίας, υψηλής ειδίκευσης. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει, με συνέπεια, τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, με απώτερο σκοπό τη διαρκή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Διαβαστε επισης