Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνυπέγραψε σήμερα με τους άλλους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για το 2018.
Κοινή θέση των εθνικών κοινωνικών εταίρων, είναι ότι ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θεσμό διαβούλευσης αναγνωρισμένο από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επικυρωμένες από τη χώρα Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Στο πλαίσιο της σύμβασης, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν πλην των άλλων να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης σε σχέση με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς και τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, στη σύμβαση επαναβεβαιώνεται η απόφαση για αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, μετά την είσοδο και του ΣΕΤΕ, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων για την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος δήλωσε ότι: «οι κοινωνικοί εταίροι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με την υπογραφή της σύμβασης ο ΣΕΤΕ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν την απασχόληση στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη, σε μία παρατεταμένα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ο τουρισμός στην αιχμή της σεζόν προσφέρει, πλέον, το 30% των συνολικών θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμβολή του τομέα και σε ομάδες με μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης, όπως είναι οι νέοι και οι γυναίκες».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επιδοκίμασε τη χθεσινή υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, επισημαίνοντας σχετικά: «η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων με την υπογραφή τριών διετούς διάρκειας Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για να προκύψουν οι συνθήκες που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις και στον κόσμο του τουρισμού να διατηρήσουν το τουριστικό ρεύμα σε ανοδική τροχιά στην Ελλάδα».