Σε μία εβδομάδα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια για κοινή «πλεύση» στο προσφυγικό στο πλαίσιο και της διάσωσης της ευρωπαϊκής ιδέας...
Μόλις χθες σε παρέμβαση του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βάλφανγκ Σόιμπλε εν μέσω επικρίσεων που διατυπώνονται για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος ζήτησε ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλούσε για την "εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση" που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.
Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί εξαιρετική αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.
Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Μόλις χθες άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί η διέλευση στη γειτονική χώρα και τα «καραβάνια» συνεχίζονται.
Γραφείο ταξιδίων η Ελλάδα
Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί, σχολιάζει σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για εφέτος.
"Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια", αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Κρόνεν Τσάιτουνγκ, ο Φάιμαν λέει πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και "αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά", ενώ προσθέτει πως η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό το ό,τι αυτό δεν αναγνωρίζεται.
Ο ίδιος, σε αυτή τη συνέντευξή του χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη" τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σημειώνει, "έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε".
Κριτική ασκεί ο καγκελάριος και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως η χώρα αυτή δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών.
Ήδη, σε προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Κουρίρ, ο Βέρνερ Φάιμαν είχε αναφέρει πως στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, αλλά επίσης του είχε πει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.
Η παρέμβαση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πάντως μόλις χθες κατήγγειλε τους περιορισμούς στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη να εμφανίζεται ικανοποιημένος.
«Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση και είδαμε ότι έκανε μια πρώτη παρέμβαση, του ζητήσαμε μάλιστα να έρθει και στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Europe».
Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ... τον Σεπτέμβρη
Σχολιάζοντας την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού στις 19 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως προφανώς δεν μπορεί να περιμένει μια τέτοια κρίση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Είχε προηγηθεί η... κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υποικ Τζακ Λιου.
Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται όπως συνεχίζεται αμείωτος και επιδεινούμενος ο Γολγοθάς των προσφύγων με τους αρμόδιους να κινούνται με βάση το ατομικό - εθνικό συνφέρον.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ μόλις χθες ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τον ρόλο της Τουρκίας σχολίαζε πως «δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στη Συρία μια και καλή» είπε.
Κραδασμοί
Στη βάση όλων αυτών το Βερολίνο προετοιμάζεται... Φέρεται να θέτει σε εφαρμογή σχέδιο πολλαπλών ταχυτήτων. Στη βάση αυτού του σχεδίου βρίσκεται η παραδοχή ότι οι προκλήσεις στην οικονομία και το προσφυγικό είναι τεράστιες και ότι το να προχωρούν μαζί και οι 28 είναι σχεδόν αδύνατο. Στους στόχους της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.
Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η Real News, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η Γερμανίδα καγκελάριος σκοπεύει να δώσει ως το τέλος τη μάχη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Ωστόσο ο Βολφ. Σόιμπλε ωθεί τη Μέρκελ σε plan B ώστε να διαφυλαχτεί η ευημερία της Γερμανίας.
Η DW, πάντως σημειώνει πως υπό την πίεση του προσφυγικού το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.