Χρηστικά

Υπό την απειλή κατασχέσεων όσοι ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση


Υπό την απειλή κατασχέσεων καταθέσεων και ακινήτων και δεσμεύσεων φορολογικής ενημερότητας θα τελούν όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 24 / 48 δόσεων, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο των διατάξεων που ψηφίστηκαν την περασμένη Παρασκευή και εκκρεμεί η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα είναι «όμηροι» της ΑΑΔΕ.

Το πλαίσιο της ρύθμισης περιέχει παγίδες, με τις οποίες ασκείται πίεση στους οφειλέτες, για να παραμείνουν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Δηλαδή η ένταξης τη ρύθμιση δεν διασφαλίζει πως δεν θα ληφθούν μέτρα κατά του οφειλέτη και δεν θα του κατασχεθούν ή δεν θα του δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών προς την Εφορία σε 24 δόσεις για τα «φρέσκα» χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ. (από 12 που ισχύουν τώρα) και μέχρι 48 δόσεις για τα έκτακτα χρέη, από πρόστιμα του ΚΒΣ, φόρους κληρονομιάς κ.λπ.
Όμως, σύμφωνα με το πλαίσιο της νέας πάγιας ρύθμισης:

  1. Η ΑΑΔΕ θα διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη νέα πάγια ρύθμιση να μη του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντά του Δημοσίου. Ο οφειλέτης για να εξασφαλίσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, που είναι απαραίτητο για να πωλήσει ένα ακίνητό του, θα πρέπει να «ασφαλίσει» την οφειλή που θα έχει εντάξει στη νέα πάγια ρύθμιση, με το να βάλει υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά του. 
  2. Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα αναστέλλει τυχόν δεσμεύσεις και κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε απαιτήσεις του οφειλέτη εις χείρας τρίτων, αλλά τα ποσά που θα προκύπτουν από τα αναγκαστικά αυτά μέτρα είσπραξης θα μειώνουν ισόποσα τα υπόλοιπα των ρυθμιζόμενων οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και γενικότερα κάθε φορά που συγκεκριμένες χρηματικές απαιτήσεις τους θα βρίσκονται στα χέρια αυτών που πρόκειται να τούς τις εξοφλήσουν θα εξακολουθούν να δεσμεύονται και να κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση. 
  3. Η εφορία θα έχει την ευχέρεια, να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του ιδίου, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η ρυθμιζόμενη οφειλή του δεν είναι «ασφαλισμένη».
  4. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει βάλει ήδη υποθήκη ένα ή περισσότερα από τα ακίνητά του με σκοπό να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από φορείς του Δημοσίου, η Εφορία θα μπορεί να του παρακρατά ένα σημαντικό ποσοστό από τα χρήματα που δικαιούται, για να μειώσει ή να εξαλείψει πλήρως το υπόλοιπο της οφειλής που θα έχει εντάξει στη νέα πάγια ρύθμιση.
  5. Η Εφορία θα μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη από το Δημόσιο με τα οφειλόμενα από αυτόν ποσά των μηνιαίων δόσεων της νέας πάγιας ρύθμισης.
Διαβαστε επισης