Πολιτική

Υπό νέο «έλεγχο» οι παροχές Τσίπρα, με... φόντο χρέος και β’ αξιολόγηση


«Καυτή» εβδομάδα με Euroworking Group και ESM να εξετάζουν τις εξαγγελίες Τσίπρα για συνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά. Οι ελληνικοί φόβοι για «πάγωμα» όλων των θεμάτων έως το Απρίλιο και η αναζήτηση συμμαχιών

 Η αποφυγή του άκρως δυσάρεστου σεναρίου που κάνει λόγο για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και της δεύτερης αξιολόγησης έως τον Απρίλιο, αποτελεί το βασικό μέλημα, συνάμα και την… αγωνία της κυβέρνησης. Στόχος του Μαξίμου είναι να επιτύχει αλλαγή της απόφασης του ESM για το χρέος, που θα συμπαρασύρει και την β΄ αξιολόγηση- δρομολογώντας εξελίξεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με σημείο αναφοράς να αποτελεί το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Κρίσιμη η εβδομάδα που άρχισε, με Euroworking Group και συνεδρίαση του Δ.Σ του ESM για τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Ο δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, τουναντίον, καθώς καλείται να ανατρέψει την απόφαση για «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος και να γεφυρώσει το χάσμα που εξακολουθεί να υφίσταται στα εργασιακά. Ωστόσο πριν καταστούν εφικτά τα παραπάνω, προφανώς σε πολιτικό επίπεδο, προηγούνται οι αποφάσεις των τεχνοκρατών σχετικά με το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα για συνταξιούχους και ΦΠΑ σε νησιά, παραβιάζουν την συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θέτουν σε «κίνδυνο» το ελληνικό πρόγραμμα.

Πιθανότατα αύριο θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα συζητήσουν εκτενώς για τις εξαγγελίες Τσίπρα και θα αποφανθούν αν τελικώς αυτές αποτελεί μονομερή ενέργεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, υποδαυλίζοντας παράλληλα και το ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για απόφαση εισήγηση προς το Eurogroup του Ιανουαρίου, που αν είναι «επιβαρυντική» για την Ελλάδα, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια του Μαξίμου, να «ξεπαγώσει» τα ζητήματα του χρέους και της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα σε περίπτωση που το Euroworking Group εμείνει στο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τότε αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει έως τον Απρίλιο, προκειμένου να ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat για το κλείσιμο του έτους και κατόπιν να πιστοποιηθεί το θέμα των κυβερνητικών παροχών και την επίδραση που τελικώς έχουν στο ελληνικό πρόγραμμα… 

Αυτή αποτελεί τρόπον τινά, το κακό σενάριο, την αρνητική εισήγηση του Euroworking Group, με την κυβέρνηση πάντως να έχει στραμμένο το βλέμμα και στη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ESM,  που θα έχει ως αντικείμενο τις παροχές. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της «νομιμότητας» των εξαγγελιών, σημειώνοντας ότι δεν επηρεάζουν το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι την τελική απόφαση έχουν οι χώρες μέλη του ESM.

Αναζητά συμμάχους

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση σταθμίζει την κατάσταση και αναζητά συμμαχίες εντός της Ευρωζώνης, προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση για το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, έχοντας απέναντί της τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους λοιπούς «δορυφόρους» της Γερμανίας. Γαλλία και Ιταλία έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το Βερολίνο και το Μαξίμου επιθυμεί να δημιουργήσει αρραγές «μέτωπο», έτσι ώστε στο επόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, να διεκδικήσει με ισχυρές πιθανότητες τα αιτήματά της.

Κατατίθεται η τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά

Σήμερα η κυβέρνηση, που έχει διατυμπανίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα πάρει πίσω τις εξαγγελίες, θα καταθέσει και η τροπολογία με την οποία υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και στην περίπτωση του έκτακτο βοηθήματος των συνταξιούχων, θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις