MEDSin

Υπό διάλυση το νοσοκομείο Καβάλας


Με αφορμή τη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Καβάλας η οποία παραμένει κλειστή από το 2015 που φτιάχτηκε, καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Οικονόμου Βασίλης, Φωτήλας Ιάσονας και Παναγιωτόπουλος Νίκος κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή.

 

Σύμφωνα με τους βουλευτές στο ΓΝ Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχει έτοιμη από τον Οκτώβριο του 2015 Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΑΑ), δηλαδή  Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αναπνευστικούς ασθενείς, δύναμης 6 (έξι) κλινών, η οποία  δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, όπως λένε, το υπουργείο Υγείας προβάλλει μία εικονική πραγματικότητα για το χώρο της υγείας και ειδικά, σε ότι αφορά το εν λόγο νοσοκομείο, στους πολίτες.

Η ΜΑΑ είναι αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας της προηγούμενης διοίκησης, μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων που αντλήθηκαν από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG IV) [«Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013»]. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός της ξεπερνάει με τους μετριότερους υπολογισμούς τις 350.000 ευρώ.

Είναι δεδομένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η εξειδικευμένη υψηλού επιπέδου φροντίδα που προσφέρει η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας  σε χρονίως ή/και οξέως πάσχοντες αναπνευστικούς ασθενείς βελτιώνει δραματικά την πρόγνωση της νόσου τους, μειώνει το χρόνο νοσηλείας και απαλλάσσει συγχρόνως τις ΜΕΘ από περιττό φόρτο εργασίας, ελευθερώνοντας πολύτιμες κλίνες και προσωπικό  για την αντιμετώπιση άλλων βαρέων περιστατικών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, σε πείσμα της κοινής λογικής και του δημοσίου συμφέροντος, για λόγους προφανώς μικροπολιτικούς, τα έξι (6) πανάκριβα κρεβάτια της ΜΑΑ έχουν μετατραπεί σε φορεία και ο πολύτιμος εξοπλισμός σαπίζει και καταστρέφεται λόγω της μη λειτουργίας ή της μη ενδεδειγμένης χρήσης. Πάμπολλοι ασθενείς στερούνται σωτήριας εξειδικευμένης θεραπείας, όχι μόνο στον νόμο Καβάλας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενώ, παρόμοια μονάδα στην Β. Ελλάδα υπάρχει μόνο στο Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη. 

Επιπροσθέτως, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει αρνηθεί την επιπλέον εφημέρευση της φαρμακοποιού του νοσοκομείου και έχει «αποφασίσει και διατάξει» την εφημέρευση των βοηθών φαρμακείου. Ως αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι ο αντιοφικός ορός που βρισκόταν στο κλειστό φαρμακείο, δεν χορηγήθηκε σε ασθενή που τον είχε ανάγκη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του και να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν εορτής η Διοίκηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση της τοπικής κοινής γνώμης,  να «δανειστεί» φαρμακοποιό από το νοσοκομείο Δράμας για να καλύπτει τις ανάγκες των εφημεριών, ενώ ο Διοικητής  επιμένει ακόμη, μετά οκτώ ολόκληρους μήνες, στο ευχολόγιο περί «προσλήψεως ΠΕ φαρμακοποιού βάσει του νέου οργανογράμματος»…

Τέλος, όπως καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας [ΕΓΕΣΥΚ - 15-01-2018], με απόφαση της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, για 2ο μήνα αποσπώνται ιατροί από το ήδη αποψιλωμένο Παιδιατρικό Τμήμα του ΓΝ Καβάλας, το οποίο δουλεύει πλέον οριακά, για την κάλυψη εφημεριών στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ξάνθης.  Για τις ανάγκες  της Παιδιατρικής Κλινικής στην Καβάλα, έχουν επιστρατευτεί δύο ιατροί από όμορα ΚΥ  και μία ιατρός από άλλο τμήμα του νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή ο οποίος, βαφτίζοντας τα «μπαλώματα» «πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όμορων νομών» εξακολουθεί να αγνοεί τις αιτιάσεις  του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής περί επικίνδυνης αποδυνάμωσης της Κλινικής του.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας πότε σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία την έτοιμη, υπερσύγχρονη αλλά «στοιχειωμένη» Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας;  Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχουν επιτρέψει την λειτουργία της  έως τώρα; Αν η αιτία είναι ότι δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό για τη στελέχωση της Μονάδας; Αν σκοπεύει να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες; Επίσης, αν σκοπεύει να δώσει άμεση και οριστική λύση στο θέμα της ανεπάρκειας φαρμακοποιών στο ΓΝ Καβάλας; Και τέλος, πως σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα της περαιτέρω αποψίλωσης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝ Καβάλας;