Πολιτική

Υπό διάλυση το νοσοκομείο Ικαρίας


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας θα κάνουν αύριο 18 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί φορείς, εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ικαρίας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο του νησιού τους.

Το Νοσοκομείο Ικαρίας είναι δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο 40 κλινών στο οποίο υπηρετούν  90 υπάλληλοι στο σύνολό τους. Ωστόσο σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό και σημαντικές ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

Όπως λέει οι  μετακινήσεις αγροτικών ιατρών από το Νοσοκομείο είναι συνεχείς, προκειμένου να λειτουργήσει το Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟ και το αγροτικό ιατρείο στους φούρνους ενώ κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού για να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας.

Επίσης, στο νοσοκομείο δεν γίνονται τοκετοί λόγω έλλειψης παιδιάτρου, αν και υπάρχει μαιευτήρας. Οι περισσότεροι τοκετοί  γίνονται στα Ιδιωτικά Μαιευτήρια και ο προγεννητικός έλεγχος σε Ιδιωτικά Κέντρα επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για όλες τις εξετάσεις.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για εξετάσεις θυρεοειδή και για πολλές άλλες βιοχημικές εξετάσεις, ενώ δεν γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος απαραίτητος για την ασφάλεια των ασθενών, ούτε έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HBV,HCV,HIV) λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Αν και υπάρχει χειρουργός (αναμένεται και δεύτερος), δεν χειρουργούνται ούτε απλά χειρουργεία όπως σκωληκοειδεκτομές, χολές λόγω έλλειψης υλικών και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε Ιδιωτικά Θεραπευτήρια.

Τα ενδοσκοπικά εργαστήρια είναι ιδιωτικά και οι Νοσηλευόμενοι ασθενείς μεταφέρονται στα ιδιωτικά εργαστήρια και πληρώνουν από την τσέπη τους.

Στο νοσοκομείο ενώ υπάρχει αναισθησιολόγος δεν υπάρχει αναπνευστήρας, παρά μόνο ένα μικρό αναπνευστηράκι φορητό και προσπαθούν με αmbu έως ότου γίνει η αεροδιακομιδή. 

Επίσης, δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται και αυτή στον ιδιωτικό τομέα. 

Τέλος, δεν υπάρχει ούτε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα οι ασθενείς που είναι αρκετοί να πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο της Σάμου ή να μετακομίζουν οικογενειακώς στην Αθήνα. Όταν δεν έχει πλοίο λόγω κακοκαιρίας, δεν μπορούν να φτάσουν για αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Σάμου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, λόγω σοβαρών επιπλοκών.

Ανθή Αγγελοπούλου