Αγορές

Υπό αναθεώρηση το σχέδιο εξόδου στις αγορές!


Το σχέδιο της κυβέρνησης για τρεις εκδόσεις ομολόγων πριν τον Αύγουστο, με αποκορύφωμα και κρίσιμο τεστ την έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, τίθεται υπό αναθεώρηση, μετά τη σοβαρή επιδείνωση των διεθνών συνθηκών και τη «στιφή» γεύση, που άφησε στους επενδυτές η πρόσφατη έξοδος στην αγορά με το νέο 7ετές ομόλογο.

Η κυβέρνηση επαναξιολογεί την κατάσταση, για να διαπιστώσει αν εξακολουθεί να «στέκει» ο αρχικός σχεδιασμός, για τρεις εκδόσεις ομολόγων πριν τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την άντληση 9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» της μεταμνημονιακής περιόδου, με αποδεκτό κόστος δανεισμού, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 3,5%.

Το κρισιμότερο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι, αναμφίβολα, η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, πρόκειται να γίνει το καλοκαίρι, ανάμεσα στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και στην τυπική λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο.

Το στοίχημα αυτής της έκδοσης ήταν εξαρχής δύσκολο, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να βρει επενδυτές που θα αγοράσουν τα 10ετή με μια απόδοση όχι υψηλότερη από 3,5%, γνωρίζοντας ότι οι πληρωμές των τόκων θα πρέπει να γίνουν μέσα στη δύσκολη δεκαετία 2020-2030, όπου οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα «φουσκώσουν» αρκετά, αν δεν εφαρμοσθεί μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, κυρίως με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (130 δις. ευρώ, δεύτερο μνημόνιο).

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσεγγίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη σχέση Ελλάδας – αγορών, σε συνομιλίες που θα έχει το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον οίκο Rothchield και εκπροσώπους επενδυτικών οίκων στο Λονδίνο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε, την Δευτέρα, για τους κινδύνους που δημιουργεί το εξωτερικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι «υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, συνδέονται με την ξαφνική, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αύξηση της αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο, με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος και με  γεωπολιτικούς παράγοντες».

Το κλίμα στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει βαρύνει, εν τω μεταξύ, όπως αναμένεται να διαπιστώσει και ο κ. Τσακαλώτος στις επαφές του με διαχειριστές κεφαλαίων:

  • Η διαφαινόμενη υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας έχει ανεβάσει στα υψηλά τετραετίας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ. Αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, δώσουν μια τιμή πάνω από το 1,9%, η αγορά θα προετοιμασθεί για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και το 10ετές αμερικανικό ομόλογο θα κινηθεί προς το 3,5%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει υπερδιπλασιασθεί σε λιγότερο από δύο μήνες, ξεπερνώντας το 0,7%.
  • Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, αρνητικά εγγράφεται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στην αγορά με το 7ετές ομόλογο, που φαίνεται ότι δεν τιμολογήθηκε σωστά στο 3,5% και ήδη στη δευτερογενή αγορά η απόδοσή του έχει εκτιναχθεί πάνω από 4%, δημιουργώντας αρνητικές υπεραξίες στους επενδυτές. Η απόδοση των 5ετών ομολόγων έχει εκτοξευθεί πάνω από το 3,8% και των 10ετών πάνω από το 4,4%, ποσοστά που, εάν δεν μειωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την προσπάθεια για δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων.

Η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές προβλέπει ότι το «μαξιλάρι» των 18-20 δισ. ευρώ θα καλυφθεί 50-50 από την ελληνική κυβέρνηση, με δανεισμό από τις αγορές, και με δόσεις από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να καλύψει το δικό της σκέλος, αναπόφευκτα θα ανοίξει η συζήτηση για προληπτική πιστωτική γραμμή.