Πολιτική

Υπερπλεόνασμα «βλέπει» το ΔΝΤ


Θετική αναθεώρηση κατά 1,6% στην πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού το 2019. Πλεόνασμα 0,2% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Σε μια θετική αναθεώρηση χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις τελευταίες προβλέψεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας το 2019, κάτι που διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, που μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο στα τέλη αυτού του μήνα.

Στην έκθεσή του για την Ευρώπη (Regional Economic Outlook), που παρουσιάσθηκε πριν από λίγο στην Σλοβενία, το Ταμείο ενσωματώνει πίνακα με τις προβλέψεις για τη συνολική δημοσιονομική εικόνα των ευρωπαϊκών κρατών (έλλειμμα/πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης), συγκρίνοντας τις φθινοπωρινές με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του.

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι εντυπωσιακές: το 2019 εκτιμάται ότι η χώρα θα εμφανίσει συνολικό πλεόνασμα (όχι πρωτογενές, αλλά σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης) 0,2% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια.

Η ανοιξιάτικη πρόβλεψη του Ταμείου, που είχε υπολογισθεί πριν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμφωνία για τα μέτρα της διετίας 2019-2020, έκανε λόγο για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ίσο με 1,5%. Δηλαδή, τα πρόσθετα μέτρα και η γενικότερα καλές επιδόσεις της κυβέρνησης στην εκτέλεση του προγράμματος βελτιώνουν κατά 1,6% τη δημοσιονομική επίδοση του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Αυτό εξηγεί γιατί το Ταμείο έχει πάψει να αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης του στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020, αίροντας μια βασική επιφύλαξη που διατύπωνε στο παρελθόν (πριν από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης), προκαλώντας προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Πάντως, το Ταμείο δεν είναι εξίσου αισιόδοξο στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι θα μειωθεί από 2,6% το 2018 σε 1,9% το 2019. Στις προηγούμενες προβλέψεις του, την άνοιξη, το Ταμείο «έβλεπε» ότι η ανάπτυξη θα ήταν το 2019 κατά 0,3% υψηλότερη, δηλαδή θα έφθανε το 2,2%.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ανεπτυγμένης Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό, δηλαδή η πραγματική παραγωγή είναι αρκετά χαμηλότερη από τη δυνητική.

Αναθεωρημένη προς το χειρότερο είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ για το ύψος του χρέους, το 2019, καθώς προβλέπει ότι θα φθάσει το 177,9% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι 3,6% υψηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις