Αγορές

Υπερισχύει η αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια


Η αβεβαιότητα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρέασε καθοριστικά και το ΧΑ, όπου μιά ισχυρή ανοδική αντίδραση  με μοχλό τα εμποροβιομηχνικά blue chips δημιούργησε σήμερα φρούδες ελπίδες για συνέχιση της ανάκαμψης.

 Η τελική εικόνα στο ταμπλό είναι αρνητική, συνηγορώντας σε συνέχιση  της διολίσθησης με έντονη μεταβλητότητας και πρόσκαιρες εναλλαγές κατεύθυνσης.

Καταλύτης για τις αγορές η άκαρπη έκβαση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία  για ένα συνολικό πακέτο μέτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Μετά από μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις ο DAX έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση και χάνει 1,2%, απώλειες καταγράφουν και οι άλλες μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ η Wall Street  ξεκίνησε με κέρδη, τα οποία όμως έχουν ήδη εξανεμισθεί.

Στο ΧΑ επιβαρυντικός παράγων ήταν η έκθεση της Fitch, που υποβάθμισε τις προοπτικές  της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ύφεση της τάξεως του 9% για φέτος.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν αρχικά κόντρα στην τάση των ευρωπαϊκών αγορών, με κινητήριο μοχλό τα εμποροβιομηχανικά blue chips, και οδηγό την ΔΕΗ (που πήγε μέχρι +9,1%)  Τροχοπέδη οι τραπεζικές μετοχές, που παρέμειναν στο κόκκινο, σημειώνοντας μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

Η συνεδρίαση είχε δύο όψεις: Ανοδικές τάσεις  μέχρι τις 14:00 μμ, αργή διολίσθηση στη συνέχεια μέχρι το κλείσιμο.Στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης σημείωσε -1,82% (στις 599,34 μονάδες). Εν συνεχεία ανέκαμψε και γύρισε θετικός σε +0,79% (στις 615,28 μονάδες). Από το σημείο αυτό άρχισε η διολίσθηση, που τον έφερε στο κλείσιμο στις 606,41 μονάδες, με απώλειες 0,67%.

Ο τραπεζικός πήγε αρχικά μέχρι -3,75%, ανέκαμψε  στο -1,06% και τερμάτισε με απώλειες 3,15%, κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Κατά 0,85% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.454,69 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι +0,98%, στις 1.481,55 μονάδες.

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρωταγωνίστησε η ΔΕΗ (+7,2%). Με θετικό πρόσημο Lamda +2,2%, Ελλάκτωρ +2%,  ΟΠΑΠ +1,7%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%, Μυτιληναίος +0,1%

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Εθνική -4,7%,Aegean -3,5%, Eurobank και Alpha -3,1%, Τιτάν -3%, ΟΤΕ -2,6%, Βιοχάλκο -2,2%, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ -2,4%,  Σαράντης -1,2%, ΑΔΜΗΕ -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα