Οικονομία

Υπέρ του ν/σ για το εμπορικό απόρρητο και τα Επιχειρηματικά Πάρκα οι παραγωγικοί φορείς


Με όλους τους παραγωγικούς φορείς να συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό αναπτυξιακό βήμα, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που είχαν κληθεί να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την προστασία του εμπορικού απόρρητου, της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη τους, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ).

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας, διαβεβαίωσε ότι θα ενσωματώσει μέχρι την Ολομέλεια βελτιωτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω σε ότι αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα και πρόσθεσε ότι «κάνουμε προσπάθειες να ρυθμίσουμε ορισμένα ζητήματα που υπάρχουν, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη δουλειά που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε αυτό το νομοσχέδιο».

«Δεσμεύομαι ότι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δούμε όλα τα προβλήματα σε συνεργασία με όλους τους φορείς, γιατί αναγνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα για την οικονομία», τόνισε.

Αναφορικά με την «Γκόλντεν βίζα» ο κ. Πιτσιόρλας έκανε λόγο για εκτεταμένη διαβούλευση που έγινε αλλά και καλή δουλειά, με αποτέλεσμα όπως είπε να έχει το Δημόσιο σημαντικά έσοδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα στους σχετικούς ελέγχους της ΕΕ γιατί έχει ένα δομημένο πρόγραμμα και αυτό που κάνει, όπως εξήγησε, είναι να ανοίξει τη βεντάλια των νέων προϊόντων.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι άκουσε τις παρατηρήσεις σχετικά με τα επιχειρηματικά πάρκα αλλά και τα τεχνικά επαγγέλματα και θα επανέλθει ενσωματώνοντας νέες βελτιωτικές αλλαγές στο άρθρο που αφορά τη Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Από την πλευρά τους, όλοι οι φορείς, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για τους στόχους του νομοσχεδίου, όσο και για το ότι πολλές από τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάνης, μίλησε για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός τονίζοντας ότι «πλέον μας δίνεται η ευκαιρία να επιταχύνουμε την υλοποίηση της επένδυσης για τη δημιουργία βιώσιμου επιχειρηματικού πάρκου σε μια περιοχή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας και έχει βιώσει την εγκατάλειψη».

«Έχει εγκριθεί μια ολοκληρωμένη επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ με τη λογική της συμμετοχής του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και έχοντας εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι για το μέλλον. Είναι μια εξαιρετική μέρα σήμερα και η ρύθμιση που κάνουμε είναι ένα βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Για νομοσχέδιο που «κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση» μίλησαν τόσο ο Γιώργος Ξηρογιάννης, διευθυντής Βιομηχανίας Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων του ΣΕΒ, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Κυρίτσης καθώς και ο πρόεδρος των Εργοληπτών Δημοσίων Συμβάσεων Αλέξανδρος Κουζούλογλου.

Ο κ. Ξηρογιάννης επεσήμανε ότι υπήρξε εξαιρετική συνεργασία του ΣΕΒ με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, «λήφθηκαν υπόψη τα αιτήματα που καταθέσαμε» είπε, και πρόσθεσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις δείχνουν τον δρόμο για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Κόλλιας, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται χρόνια προβλήματα και ενισχύονται επενδύσεις μείζονος κλίμακας και πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την οικονομική ανάταξη της».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών Πέτρος Μαντάς, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι απόλυτα θετικό για τα βιομηχανικά πάρκα και δίνει την ευκαιρία να επανασχεδιαστούν οι κανονισμοί και οι αρχές λειτουργίας τους που μέχρι σήμερα ήταν προβληματικοί. .

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προωθούνται διατάξεις που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων και την απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών που λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην οργάνωση τους.

Ειδικότερα:

  • Διευκρινίζεται πλήρως το καθεστώς του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου και ο χρόνος πιστοποίησης της απαιτούμενης αύξησης (έξι μήνες μετά την απόφαση έγκρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου, ώστε το μετοχικό κεφάλαιο να μην είναι κατώτερο του 10% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
  • Δίνεται η δυνατότητα αίτησης ανάπτυξης ΕΠ και σε εταιρείες υπό σύσταση, ενώ διευκολύνονται σημαντικά δημόσιοι φορείς, ΟΤΑ και επιμελητήρια, να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες και να προβαίνουν στην ίδρυση ΑΕ.
  • Δίνεται η δυνατότητα μείωσης χώρων στάθμευσης, ακόμα και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όταν ο αναγκαίος αριθμός καλύπτεται και από τις κοινόχρηστες θέσεις.
  • Διευρύνεται η δυνατότητα τμηματικής ολοκλήρωσης των έργων υποδομής και σε πάνω από δύο φάσεις.
  • Επεκτείνονται οι διατάξεις απαλλαγής από άδεια εγκατάστασης και τα κίνητρα του ν.3982/2011 και στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής που εγκαθίστανται εντός ΕΠ.
  • Επιτυγχάνεται η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ευρείας άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή των Οινοφύτων με ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού Ποταμού και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων - Σχηματαρίου - ΟΣΣΠ.
  • Επιλύονται θέματα σχετικά με την άσκηση τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και δίνεται ευθέως η δυνατότητα ένταξης στο επάγγελμα και στους αποφοίτους των ισότιμων και αντίστοιχων σχολών.
  • Ενισχύονται οι έλεγχοι στη διακίνηση καυσίμων και προβλέπεται χρήση ειδικά μετασκευασμένου αυτοκινούμενου οχήματος με ειδικές προδιαγραφές επί των συστημάτων μέτρησης και των συστημάτων εντοπισμού.
  • Διευκρινίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης επιχειρήσεων logistics σε περιοχές στις οποίες επιτρέπονται μόνο οι εμπορικές αποθήκες με τις ειδικές ρυθμίσεις αυτών.
  • Διευκολύνεται η διαδικασία αδειοδότησης γα τις περιπτώσεις διαχωρισμού υφιστάμενων βιομηχανικών - βιοτεχνικών μονάδων και αποθηκών που λειτουργούν νόμιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής.