Την ικανοποίησή του για το ολοκληρωμένο πακέτο πρόσθετων μέτρων μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα CO2 για τον υπάρχοντα παγκόσμιο στόλο, που συμφωνήθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ολομέλεια των κρατών-μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει σειρά νομικών δεσμευτικών μέτρων για τη διασφάλιση της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της διεθνούς ναυτιλίας κατά 40% στο σύνολο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου έως το 2030, ώστε προοδευτικά η ναυτιλία να απεξαρτηθεί πλήρως και στο σύνολο της από τον ορυκτό άνθρακα το συντομότερο δυνατό μετά το 2050.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η νέα συμφωνία καταδεικνύει την ικανότητα του ΙΜΟ, ως παγκόσμιου ρυθμιστή της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να σχεδιάζει και να νομοθετεί κατάλληλα μέτρα προς επίτευξη δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων, σύμφωνα με το πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.
Σχολιάζοντας την εν λόγω θετική εξέλιξη, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής : «Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που απαιτεί παγκόσμιους κανόνες. Οποιαδήποτε περιφερειακή λύση, απλά θα δημιουργήσει ένα χαοτικό σύστημα αντιφατικών περιφερειακών και εθνικών καθεστώτων μείωσης του CO2, τα οποία θα εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις για την δημιουργία ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ