Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης για την εξισορρόπηση της ηλεκτρική ενέργειας


Σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους εξισορρόπησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, στον απόηχο της παρέμβασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη προς τους παράγοντες της αγοράς αλλά και της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προχωρήσει στην προσωρινή (επί τρίμηνο) επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης για την εξισορρόπηση.

Η αγορά εξισορρόπησης είναι η τελευταία χρονικά αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο (target model) που εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τις αρχές Νοεμβρίου, στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, την εβδομάδα 7 - 13 Δεκεμβρίου το κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές για την εξισορρόπηση υποχώρησε στο επίπεδο των 12 - 13 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 43 ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου). Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι τιμές δεν ξεπέρασαν σε καμμία συναλλαγή τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη περίοδο κατεγράφησαν τιμές πάνω και από τις… 4.000 ευρώ.

Η άνοδος των τιμών προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών, σημείωσε ότι το υπουργείο δεν θα μείνει απαθές ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να δείξουν όλοι την μέγιστη υπευθυνότητα και σεβασμό στη δεοντολογία.

Ακολούθησε η πρόταση της ΡΑΕ (τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση) για επιβολή πλαφόν στις τιμές για διάστημα τριών μηνών τουλάχιστον. Η Αρχή επικαλείται τη νομοθεσία για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την προώθηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και προτείνει την επιβολή ορίων στις υποβαλλόμενες προσφορές Ισχύος και Ενέργειας Εξισορρόπησης, στα 50 ευρώ ανά μεγαβάτ και 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα.

Η ΡΑΕ αναγνωρίζει πάντως ότι, «κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας αγορών που αναδιοργανώνονται σε αντίστοιχη έκταση και βάθος, είναι σύνηθες να εμφανίζονται έντονες διακυμάνσεις των τιμών, οι οποίες δύνανται να αποδίδονται στη φύση κάθε εγχειρήματος ριζικής μεταρρύθμισης, σε αστοχίες των Συμμετεχόντων, σε δομικά χαρακτηριστικά - ιδιαιτερότητες των αγορών, στην ανάδειξη της κρισιμότητας δεδομένων τεχνικού χαρακτήρα, καθώς και σε επιμέρους στρατηγικές συμμετεχόντων, ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος».

Σημειώνει ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και άλλους Ρυθμιστές, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτίες του προβλήματος και να αντιμετωπιστούν.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης