Άμυνα & Διπλωματία

ΥΠΕΞ: Αυξάνονται στην Ευρώπη οι φωνές καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας


Αυξάνονται οι χώρες που σκέφτονται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εγκαινιάζοντας την επίσημη επανέναρξη της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Το συμπέρασμα από το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι ένα αυστηρά διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ΕΕ να αποφασίσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι δημιουργείται μια δυναμική όσον αφορά την Τουρκία και καλύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Συνεχίζοντας κατέστησε σαφές πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη του τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως υπάρχουν ρητές αναφορές στη νομική βάση των μέτρων αυτών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συγκράτησε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι ορισμένες χώρες από αυτές που πήραν τον λόγο, δεν ήταν οι χώρες που συνήθως μιλάνε γι' αυτό το θέμα και με αυτό τον τρόπο. Διαφαίνεται, είπε, ότι αυξάνονται οι φωνές, οι ανησυχίες ή και οι καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, κάνοντας γνωστό πως έγιναν και άλλες αναφορές πέρα από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, όπως σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στη μεταφορά τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές, στην αστάθεια την οποία γενικά δημιουργεί η Τουρκία σε πολλές άλλες περιοχές στην ευρύτερη περιφέρεια -Καύκασο, Συρία, Λιβύη-, όπως και στο μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί μια πηγή ανησυχίας για πάρα πολλές χώρες της ΕΕ. «Ήταν σημαντική η καταδίκη και το λεκτικό το οποίο χρησιμοποίησαν» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν θα είναι κίνηση καλής θέλησης η απομάκρυνση του Oruc Reis λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως τα συμπεράσματα του περασμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες και ότι εδώ δεν μιλάμε για μια βραχέα περίοδο, αλλά μια περίοδο στο διηνεκές. Προσέθεσε πως, αν αποσύρει το ερευνητικό σκάφος η Τουρκία, αυτό θα είναι ένα θετικό σημάδι προς μια αποκλιμάκωση μεν, αλλά πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά της στο διηνεκές.

Αναφερόμενος στη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, όπως και η ΕΕ, επιθυμεί μια θετική ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ουσιαστικά θέλοντας να κλείσει όλες τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων. Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και εντεύθεν, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η Τουρκία έχει εκδώσει πέντε παράνομες NAVTEX και για τις προκλητικές δηλώσεις περί «πικ-νικ» στα Βαρώσια την περασμένη Κυριακή, επανέλαβε τα λόγια του υπουργού στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Καταδίκασε εκ νέου την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και των Τούρκων αξιωματούχων στα Βαρώσια, τονίζοντας πως καταπατούν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και διαμήνυσε πως όσον αφορά το Κυπριακό η θέση της Ελλάδας είναι πάγια: δίκαιη, βιώσιμη λύση, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος εδώ και 20 χρόνια στην προώθησή της και ότι θέλει να βοηθήσει την ενταξιακή τους πορεία, στη βάση της αιρεσιμότητας.

Διαβαστε επισης