Η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες το 2015-16 και συνεχίζει και τώρα, παρά την αρνητική ρητορεία. «Η αλληλεγγύη υπάρχει και πρέπει να την προστατεύσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτέν, στη συζήτηση που έγινε στο Olympia forum.
Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και εντός της ΕΕ, είπε, καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και υπάρχει ανάγκη κατανομής των βαρών». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εργαλειοποίηση των προσφύγων που γίνεται από την Τουρκία, την Πολωνία και άλλες χώρες του κόσμου. «Είναι κάτι που καταγγέλλουμε και πρέπει να σταματήσει».
Η κ. Μαρτέν θεωρεί λανθασμένη τη θέση ότι οι πρόσφυγες κατακλύζουν την Ευρώπη γιατί όπως είπε το 80% καταφεύγει σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει εισβολή, είπε, και τόνισε τη σημασία της διαχείρισης από την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου, την παραμονή και την ενσωμάτωση.
Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε στις θετικές συνθήκες που υπάρχουν στην Ευρώπη και ευνοούν την ένταξη των προσφύγων. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σημείωσε, χρειάζεστε εργατικό δυναμικό. Το 17% αυτών που έρχονται έχουν πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά και τους ανειδίκευτους τους χρειάζεστε. Υπάρχουν οι δομές, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο υφυπουργείο Μετανάστευσης που ασχολείται με την ένταξη, η οποία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά έσοδα.
Ερωτηθείσα για τους 92 πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς ενδύματα, είπε ότι ζήσαμε το απόλυτο σοκ, γίνονται έρευνες έχουν ερωτηθεί κάποιοι απ’ αυτούς, όσο είναι δυνατόν στην κατάσταση που βρίσκονται και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ