Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συγκρότησε ομάδα εργασίας προκειμένου να επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας. Η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, προβλέφθηκε αρχικά πριν 29 χρόνια με το νόμο 2145/1993 όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η 'Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, έκτοτε υπήρξαν και άλλες προσπάθειες χωρίς όμως να ευδοκιμήσουν.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας (νομοπαρασκευαστική επιτροπή) με αντικείμενο την επεξεργασία ιδρυτικού νόμου σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας. Η Δικαστική Αστυνομία θα είναι ένα ειδικό σώμα που θα επικουρεί σε πολλά επίπεδα το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ θα συμβάλλει στη βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης.
Αναμένεται, η Δικαστική Αστυνομία να επιφέρει επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και ειδικά στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. Πάντως, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας έχει συνδεθεί με το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε την αποτελούν ο εφέτης Κωνσταντίνος Σαργιώτης, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο διοικητικός εφέτης Δημήτριος Νικολόπουλος, ο εφέτης Αντώνιος Αλαπάντας, η αντεισαγγελέας εφετών Ευθυμία Βερροιώτου, η πρωτοδίκης και ευρωπαία εντεταλμένη ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ευρωπαία εντεταλμένη εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ιωάννης Παναγόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιμάρας.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς διαβούλευση, ενώ, στην συνέχεια η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί την αναγκαία για την λειτουργία του θεσμού αυτού δευτερογενή νομοθεσία προκειμένου αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΑΠΕ-ΜΠΕ