Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κουζίνας και δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο γεύσεων και αρωμάτων που απαρτίζουν τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνάντησης των Εταίρων του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD "Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός", την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αίγινας.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη στρατηγική στόχευση της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Καθοριστικός παράγοντας για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών είναι καταρχάς η μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής με μέτρα μόνιμης επίδρασης, όπως είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο δεύτερος πυλώνας της ανταγωνιστικότητας, προσέθεσε ο Υφυπουργός, είναι η παραγωγή προϊόντων με ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε οι αγρότες να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές πώλησης. Ως παράδειγμα ανέφερε το ξεχωριστό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το διάσημο φιστίκι Αιγίνης, το οποίο διατίθεται στις αγορές σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες φιστικιού.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε ο κ. Σκρέκας, έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα προστατεύσει με κάθε δυνατό μέσο τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη «γάγγραινα» των παράνομων Ελληνοποιήσεων.
Δεν μπορεί να υπάρχει ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός χωρίς ελληνικά αγροτικά προϊόντα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πολύτιμο εργαλείο για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, αποτελεί η χρηματοδότηση των Ελλήνων αγροτών με ευνοϊκούς όρους. Αυτό το σκοπό, κατέληξε, υπηρετεί και η συμφωνία που υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικών Επενδύσεων, μέσω της οποίας θα διατεθούν κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.