Οικονομία

Υφ. Εξωτερικών: Τον Αύγουστο επουλώνουμε πληγές χωρίς τις παλιές παθογένειες


Την πεποιήθηση πως "μετά τον Αύγουστο του 2018 πηγαίνουμε σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο, με το οποίο δημιουργούμε μία νέα Ελλάδα, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος και με ιδιαίτερη έμφαση στο να μπορέσουμε να επουλώσουμε πληγές, οι οποίες έχουν ανοίξει τα τελευταία 8 χρόνια", εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Με αφορμή και την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα, στη Σόφια, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα "με κατηγορηματικό και πανηγυρικό τρόπο εκφράστηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ". Πρόσθεσε, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το σχέδιο για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, μαζί με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος, οδηγούν σε μία καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο.

"Είναι κάτι περισσότερο από αισιοδοξία ότι περνάμε σε νέα εποχή, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ούτε παράταση προγραμμάτων. Δεν τα λέει η ελληνική κυβέρνηση, τα λένε όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης [...] Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν, είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η συζήτηση που γίνεται για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας μας μετά τον Αύγουστο 2018 και είναι και η πρόταση που συζητιέται και με τις τεχνικές λεπτομέρειες κι εκεί γίνονται πολλές συζητήσεις, σε σχέση με το χρέος. Όλα αυτά δουλεύονται για το επόμενο διάστημα και νομίζω ότι θα κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο" εξήγησε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη Διάσκεψη της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική πλευρά σημείωσε: "Τονίστηκε από εμάς η ανάγκη της πολιτικής λύσης, μίας συνολικής πολιτικής συνεκτικής λύσης για τη Συρία, η ανάγκη της εφαρμογής των δύο αποφάσεων του ΟΗΕ και ειδικά της τελευταίας, της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από εμάς επισημάνθηκε η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει πολύ πιο σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε όλα τα μέρη να πάνε στη διαδικασία του συμβιβασμού και του άμεσου σταματήματος των διενέξεων, των πολέμων στην περιοχή. Ταυτόχρονα από τη μεριά μας τονίστηκε η σημασία που έχει η χώρα μας και τον ρόλο που έπαιξε και στην υποδοχή των προσφυγικών ροών και η ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας, της Κοινής Δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ενώ επισημάνθηκε το γεγονός των αυξημένων προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα".

Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP SUMMIT), που πραγματοποιήθηκε στο Μπρντο της Σλοβενίας, ο υφυπουργός σημείωσε: "Στη Σύνοδο αυτή συμμετέχουν 12 χώρες, ήταν μία ιδέα του 1996 της χώρας μας και της Βουλγαρίας, έτσι ξεκίνησε. Σε αυτή τη Σύνοδο που γίνεται από τότε τονίστηκε η ανάγκη συνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες, για να προχωρήσουν σε ζητήματα όπως μεταφορών, ενέργειας, αλλά και ψηφιακής πολιτικής, έτσι ώστε η περιοχή να χαρακτηρίζεται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα αλλά και συνεργασία για την ανάπτυξη. Η πολιτική διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων της ΕΕ τονίστηκε από την πλευρά μας ότι μπήκε με την ατζέντα Θεσσαλονίκης του 2003, ωστόσο, όμως, με την αυστηρή προϋπόθεση της αιρεσιμότητας, δηλαδή της προϋπόθεσης να γίνουν αυτά τα οποία ζητούν οι ίδιοι οι οργανισμοί ότι πρέπει να κάνουν οι χώρες αυτές, των σχέσεων καλής γειτονίας και όσον αφορά την ΠΓΔΜ τη λύση του ονοματολογικού ζητήματος".