Ένα μεγάλο μέρος των υποδομών υποστήριξης της 114 Πτέρυγας Μάχης είναι έτοιμο προς χρήση, ενώ για αυτό που η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για το 2022, λόγω των προβλεπόμενων διαγωνιστικών διαδικασιών, έχουν καθοριστεί ενδιάμεσες λύσεις κι έτσι τα αεροσκάφη Rafale, που ήδη αφίχθηκαν, επιχειρούν άμεσα και απρόσκοπτα.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Υποδομές υποστήριξης Rafale».
Αναφορικά με τον εξοπλισμό των αεροσκαφών, όπως ανταλλακτικά, συσκευές, επίγεια μέσα, αναλώσιμα, και λοιπά υλικά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «παραλαμβάνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό που προβλέπεται συμβατικά. Την παρούσα χρονική περίοδο, έχει παραληφθεί και έχει μεταφερθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού των δύο πρώτων εκ των τεσσάρων συνολικά παρτίδων παραδοτέων, όπου συμπεριλαμβάνεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα πρώτα στάδια συντήρησης των αεροσκαφών».
Για τις εκπαιδεύσεις του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «υλοποιούνται σύμφωνα με τις συμβατικές προβλέψεις. Ειδικότερα, μέχρι τις αρχές Ιανουάριου 2022 ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδεύσεων, ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή, δηλαδή της Dassault Aviation και της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται εντός του 2022 περαιτέρω εκπαιδεύσεις τόσο στη Γαλλία όσο και στην 114 Πτέρυγα Μάχης». «Παράλληλα», συμπλήρωσε, «το προσωπικό του οποίου η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, είναι καθ' όλα έτοιμο να αναλάβει την υποστήριξη των εν λόγω αεροσκαφών».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Εκτός των συμβάσεων η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας για τα "Rafale"», ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «H Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις κατασκευάστριες εταιρείες του δομικού μέρους, των ηλεκτρονικών συστημάτων, του κινητήρα και των όπλων του αεροσκάφους προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τους τομείς συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού του προγράμματος αλλά και να εξεταστεί ένα προσδόκιμο σχέδιο συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα, και ειδικότερα η δυνατότητα ένταξης της ΕΑΒΙ στον ευρύτερο κύκλο των υποκατασκευαστών των συστημάτων τους, γνωστοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδιασμού τους».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι «κατά την περίοδο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των 6 μαχητικών αεροσκαφών "Rafale" και των όπλων τους και σε απάντηση των ανωτέρω, οι εν λόγω εταιρείες γνωστοποίησαν εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διασφάλισης της ασφάλειας εφοδιασμού και της συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο πρόγραμμα και δεσμεύτηκαν για την υλοποίησή τους».
Διευκρίνισε, δε, ότι «λεπτομέρειες δε δύνανται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον αποτελούν διαβαθμισμένες πληροφορίες».
Τόνισε, επίσης, ότι «στα σχέδια των συμβάσεων περιέχεται η πρόταση άρθρου που προβλέπει τη συμφωνία των μερών για συγκεκριμένα έργα και δράσεις, τα οποία θα είναι επωφελή για την εφαρμογή των συμβάσεων και θα αφορούν στην προστασία των ουσιωδών συμφερόντων της Ελληνικής Εθνικής Άμυνας και την ασφάλεια εφοδιασμού της».