Άμυνα & Διπλωματία

ΥΕΘΑ για αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστων στρατιωτικών


Διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς που διέπει τους στρατιωτικούς σχετικά με τους εμβολιασμούς, έδωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα: «Σε αναστολή καθηκόντων τίθενται ανεμβολίαστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

   Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε τα εξής:

   - Ως προς την υποχρέωση ή μη διαγραφής του τιθέμενου σε αναστολή καθηκόντων προσωπικού από τη μονάδα ή υπηρεσία στην οποία υπηρετεί, δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη στις διατάξεις του ν.4820/2021 (Α΄130). Συνεπώς, απουσία ρυθμίσεως, ερμηνευτικά συνάγεται ότι το ανωτέρω προσωπικό δεν διαγράφεται από τη μονάδα ή υπηρεσία του και υποχρεούται να επιστρέφει σε αυτή, με την άρση της αναστολής,

   - Όσον αφορά στο ζήτημα της αναλογικής εφαρμογής στο στρατιωτικό προσωπικό των διατάξεων του ν.3528/2007, η επιβολή της αναστολής των καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας συνεπεία της μη τήρησης της νομοθετικής υποχρέωσης του εμβολιασμού, συνιστά ένα νέο ειδικό διοικητικό μέτρο το οποίο πρωτογενώς θεσπίζεται από τις διατάξεις του ν.4820/2021 (Α΄130), εφαρμόζεται δε κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επομένως, η μη συμμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού στρατιωτικού προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έναντι της υγειονομικής κρίσης, επιφέρει αποκλειστικά τις συνέπειες που προβλέπονται στο άρθρο 206 του ν.4820/2021 (Α΄130). Οι προβλέψεις του ν.3528/2007 τυγχάνουν εφαρμογής μόνο για τα θέματα εκείνα τα οποία δεν ρυθμίζονται με ειδικότερες διατάξεις, πρόσθεσε.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων δεν αφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), το οποίο δεν υπηρετεί στις δομές υγείας, το οποίο αν δεν έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, προσέρχεται στην εργασία του με την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του Covid- 19.

   Τέλος, επανέλαβε ότι τα Γενικά Επιτελεία αξιολογούν διαρκώς τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες και εφόσον κριθεί απαραίτητο, προσαρμόζουν τα υφιστάμενα σχέδια ασφαλείας, με τη βέλτιστη αξιοποίηση προσωπικού και μέσων, ώστε να είναι πάντα αποτελεσματικά, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ενώ πρόσθεσε ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα αναποτελεσματικότητας, στο υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας, των υπηρεσιών και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα