Πολιτική

ΥΕΘΑ: Ενημερώνει την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για 5 προγράμματα


Τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με ενεργοποιήσεις 5 εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητας Γενικών Επιτελείων ΓΕΣ - ΓΕΑ, καθώς και την κατακύρωση ενός διαγωνισμού για πρόγραμμα επ' ωφελεία του ΓΕΝ ενημερώνει την Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί πλέον και το νέο πλαίσιο προμηθειών, ο υπουργός θα φέρει προς γνωμοδότηση τα 5 εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη συστημάτων τα οποία κρίνονται αναγκαία επιχειρησιακά για τα επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα, τα δύο πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ αφορούν στην κατασκευή αεροσύραγγας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής ελεύθερης πτώσης για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, καθώς και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση 38 αεροσκαφών F-16 «BLOCK-50» σε δυνατότητες «BLOCK-52+». Για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση «Viper». Μετά την αναβάθμιση, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία.

Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση - επισκευή των κύριων μηχανών εσωτερικής καύσης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος στην τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 28 Ιουλίου, «η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

«Με κύριο κριτήριο την προτεραιοποίηση συστημάτων που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια», πρόσθεσε, «αλλά και τις διαθέσιμες πιστώσεις, προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις απαιτούμενες δράσεις για τη θωράκιση της Εθνικής 'Αμυνας και της Ασφάλειας της χώρας».