Διεθνή

Υεμένη: Νέα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι


Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε χθες Πέμπτη drone στα ανοικτά της Υεμένης και κατέστρεψε ένα άλλο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες Χούθι εξακολουθούν να απειλούν τις θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή.

Η αμερικανική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης εκτόξευσαν δύο πυραύλους που είχαν πιθανόν στόχο εμπορικό πλοίο, χωρίς ωστόσο να το πλήξουν.

Το drone καταρρίφθηκε πάνω από τον κόλπο του Άντεν νωρίς χθες το πρωί, επεσήμανε η Centcom, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον ανήκε. Ωστόσο απέδωσε στους Χούθι την ευθύνη για το θαλάσσιο drone, η καταστροφή του οποίου προκάλεσε «σημαντική έκρηξη», αλλά όχι τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε δέκα drones των Χούθι και τρία ιρανικά σε σειρά πληγμάτων.

Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες οι αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, δύο σημαντικές θαλάσσιες οδούς.

«Κλιμάκωση»

Οι Χούθι δηλώνουν ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, και το ξέσπασμα του πολέμου.

Την Τετάρτη περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) οι αντάρτες Χούθι «εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (…) προς τον κόλπο του Άντεν», επεσήμανε η Centcom σε ανακοίνωση.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα το ίδιο αντιτορπιλικό «κατέρριψε τρία ιρανικά drones», τα οποία βρίσκονταν «εκεί κοντά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το βράδυ η Centcom ανακοίνωσε ότι από τα αμερικανικά πλήγματα καταστράφηκαν δέκα drones και ένα διοικητικό κέντρο των Χούθι «τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία».

Νωρίτερα την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός είχε σχολιάσει ότι κατέστρεψε έναν πύραυλο εδάφους- αέρος των Χούθι, έτοιμο να εκτοξευθεί από την Υεμένη ο οποίος απειλούσε αμερικανικά αεροσκάφη.

Οι σιίτες αντάρτες δήλωσαν την Τετάρτη ότι στοχοθέτησαν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Gravely.

Εξάλλου και άλλες ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες έχουν επιτεθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Μία από αυτές τις επιθέσεις, την Κυριακή, κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, στα συριακά σύνορα. Η Ουάσινγκτον απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», μια συμμαχία μαχητών που προέρχονται από ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιδιώκουν «κλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

«Έσχατη λύση»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες Πέμπτη να τερματιστούν οι «απερίσκεπτες» επιθέσεις των Χούθι στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον σουλτάνο Χαϊτάμ του Ομάν, μια χώρα που γειτονεύει με την Υεμένη και αποτελεί σημαντικό μεσολαβητή μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών.

Ο Σούνακ, η χώρα του οποίου έχει εξαπολύσει πολλά κοινά πλήγματα με τις ΗΠΑ εναντίον των Χούθι, «υπογράμμισε ότι η στρατιωτική δράση αποτελεί την έσχατη λύση μπροστά στις απαράδεκτες απειλές για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Στον κόλπο του Άντεν άλλο εμπορικό πλοίο επλήγη από πύραυλο, προκαλώντας έκρηξη, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey.

Οι Χούθι δηλώνουν ότι στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και από τις 19 Νοεμβρίου έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 35 επιθέσεις εναντίον πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Προτού αρχίσουν να εξαπολύουν πλήγματα εναντίον των Χούθι, οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανέπτυξαν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και δημιούργησαν διεθνή ναυτικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» αυτή την κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό από την οποία περνά περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Έκτοτε οι Χούθι θεωρούν και τα πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «νόμιμους στόχους». Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι χαρακτηρίζει τους αντάρτες «τρομοκρατική» οντότητα.

Οι επιπτώσεις της έντασης στην περιοχή είναι αισθητές: οι διελεύσεις εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από την Ερυθρά Θάλασσα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, επεσήμανε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Χούθι