Η διόρθωση που όλοι περίμεναν - και πολλοί επιθυμούσαν - στο ΧΑ, παίρνει τελικά διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην αγορά. Μεγάλη "βουτιά" σημείωσαν σήμερα όλοι οι δείκτες και τα περισσότερα blue chips. Η κατοχύρωση κερδών δεν ήταν η μοναδική αιτία. Προβληματίζει η στάση ξένων χαρτοφυλακίων, που πραγματοποίησαν επιθετικές ρευστοποιήσεις, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης πέραν των τραπεζικών.
Οι κινήσεις αυτές δημιουργούν υποψίες ότι "κάποιο λάκο μπορεί να έχει η φάβα" των stress test, και ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να κρύβουν μικρές δυσάρεστες εκπλήξεις - ενώ η αγορά έχει προεξοφλήσει θετική έκβαση.
Καταλύτη για την αγορά μπορεί να αποτελέσουν πληροφορίες-διαρροές από το Συμβούλιο Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ελληνικές συστημικές τράπεζες και να αποφανθεί αν προκύπτουν ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες.
Προεξοφλώντας θετική έκβαση, το ΧΑ έδωσε τον Απρίλιο περίπου +32% στις τραπεζικές μετοχές . Τώρα, όσο πλησιάζει η "ώρα της αλήθειας", πολλά χαρτοφυλάκια υιοθετούν τη λογική "αγόραζε στη φήμη -στην προσδοκία - και πούλα στο γεγονός"
Δεν περιμένουν μάλιστα ούτε το "γεγονός" - τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σάββατο. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και στη σημερινή οι ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών προκάλεσαν σημαντικές απώλειες, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες στο κόκκινο.
Συνετέλεσε προφανώς και η επιδείνωση κλίματος που σημειώνεται σήμρα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες έχουν πάρει την κατιούσα (Dow Jones - 1,45% αυτή την ώρα, DAX -1%).
Στο ΧΑ οι δείκτες ξεκίνησαν με απώλειες και οι πιέσεις εντάθηκαν σταδιακά, δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική. Καθοριστικός ο ρόλος ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνδυάζουν κινήσεις σε μετοχές με ανάλογες θέσεις στα Παράγωγα.
Απογοητευτική η τελική εικόνα στο ταμπλό, επιτείνει την αβεβαιότητα, αναζωπυρώνοντας φόβους και ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία των αγορών.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται πλέον για μία πρόσκαιρη τεχνική διόρθωση, ως αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Το ρίσκο έχει πλέον αυξηθεί και η μεταβλητότητα θα είναι έντονη στην αυριανή συνεδίαση.
Αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 845-850 μονάδων, που αποτελούσε μέχρι προχθές ισχυρή αντίσταση και τώρα μπορούσε να γίνει βραχυχρόνια στήριξη, αν ο ΓΔ δεν την διασπάσει οριστικά στην αυριανή συνεδρίαση.
Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 839,34 μονάδες, που είναι το απόλυτο χαμηλό ημέρας. Ο τζίρος ήταν 50,9 εκατ. ευρώ, συν 4,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές απκέτων.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,33%, στις 2.155,35 μονάδες. Στο -1,86% ο Mid 40 των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε "βουτιά" -3,45%, τερματίζοντας στις 971,00 μονάδες.
Από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,6%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Τιτάν -4,7%, Alpha Bank -4,1%, Eurobank και OTE -3,9%, Εθνική και Βιοχάλκο -3,2%, ΟΠΑΠ -2,8%, ΟΛΠ -2%, Follie, Jumbo, ΕΧΑΕ και ΤΕΝΕΡΓΑ -1,9%.