Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ παράλληλα σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι πέντε μεγάλες διεθνείς τράπεζες (JPMorgan, HSBC, Deutsche Bank, Standard Chartered και Bank of New York Mellon) ξέπλεναν επί χρόνια τρισεκατομμύρια μαύρου χρήματος.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο το κλίμα επιβαρύνεται από την παρατηρούμενη έξαρση της πανδημίας και τις δυσοίωνες ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, όπου περαιτέρω επιβάρυνση θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις από την επέλαση του καταστροφικού “Ιανού”.
Σημαντική παράμετρος είναι και τα ελληνοτουρκικά, όπου παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης όλα παραμένουν ανοιχτά και δεν αποκλείεται νέα υποτροπή.
Βυθίζονται οι δείκτες
Σε πτωτική τροχιά κινούνται όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι απώλειες σταδιακά διευρύνονται.
Στο -5,32% βυθίζεται ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,66%.
Απώλειες 3% στο Λονδίνο με “βαρίδι” τις τραπεζικές μετοχές, περίπου 2,8% χάνουν ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, πτωτικό άνοιγμα με μεγάλες απώλειες στη Wall Street προμηνύουν τα futures του S&P500 και του Nasdaq.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το αρνητικό κλίμα θα διατηρηθεί και οι πιέσεις θα συνεχισθούν, καθώς υπάρχουν σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη προς ρευστοποίηση.
Οσον αφορά το ΧΑ, επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες επανέρχονται στη ζώνη συσσώρευσης όπου είχαν κινηθεί από τις αρχές Ιουλίου, πριν από την ανοδική έξαρση της προηγούμενης εβδομάδας.
Η εικόνα στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 634,45 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,66%. Περίπου 3,82% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο -5,32% ο τραπεζικός δείκτης. Στο τραπεζικό ταμπλό Πειραιώς -4,7%, Eurobank -4,4%, Εθνική -3,8%, Alpha -2,8%, Attica Bank -2,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο "διασώζεται μόνον ο ΟΛΠ (+0,5%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Aegean -5,8%, Coca-Cola -4,9%, Βιοχάλκο -4,6%,Motor Oil, ΕΧΑΕ και Φουρλής -3,7%, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ -3,1%.
Στα mid caps εντυπωσιάζουν τα Πλαστικά Θράκης (+11%), που ανακοίνωσαν αυξημένα κέρδη εξαμήνου. Στον αντίποδα AutoHellas -4%, Intracom, Cenergy και Αβαξ -3,3%.