Αγορές

Χτύπημα 570 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο από MSCI


Ενα ακόμη οδυνηρό πλήγμα για το χρηματιστήριο – και εμμέσως για την ελληνική οικονομία, που περιμένει ως «μάνα εξ ουρανού» τις εισροές ξένων κεφαλαίων –  αποδεικνύεται η απόφαση Morgan Stanley να υποβαθμίσει τις μετοχές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, τις οποίες διαγράφει από τον βασικό δείκτη της (MSCI Standard Greece) και τις μεταφέρει στον μικρότερης σημασίας MSCI Small Cap.

Η κίνηση αυτή προκαλεί καταιγίδα στο χρηματιστήριο, βυθίζοντας στα Τάρταρα τις τραπεζικές μετοχές, που προσεγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στην ιστορία τους. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 7,10%, ενώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους μειώθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ.
Το ντόμινο που προκάλεσε η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών «κόστισε»  στην αγορά συνολική κεφαλαιοποίηση (τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία) περίπου 570 εκατ. ευρώ, η οποία εξανεμίσθηκε και ίσως χρειασθεί αρκετός χρόνος για να ανακτηθεί.

Ο μεγάλος φόβος είναι τώρα ότι με την υποβάθμιση αυτή, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών  – και εν μέρει η ελληνική αγορά – θα βγουν από τις επιλογές πολλών διεθνών επενδυτικών οίκων, καθώς παρουσιάζουν πλέον μικρότερο ενδιαφέρον.

Το βέβαια είναι ότι θα υπάρξει μία «ποιοτική» αλλαγή ως προς το είδος  των ξένων επενδυτών στο ΧΑ: Τη θέση μακροχρόνιων «συντηρητικών» επενδυτών θα πάρουν περισσότερα κερδοσκοπικά funds και επιθετικά χαρτοφυλάκια που  προσανατολίζονται στις αναδυόμενες αγορές για βραχυχρόνιες κινήσεις υψηλής απόδοσης.

Θα αυξηθεί λοιπόν η μεταβλητότητα στο ΧΑ, που θα εμφανίζει μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Μετακινήσεις και εκροές κεφαλαίων

Προς το παρόν η απόφαση του αμερικανικού οίκου προκαλεί εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και εκροές κεφαλαίων από index funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI. Οι κινήσεις αυτές θα συνεχισθούν τις επόμενες μέρες-εβδομάδες, προκαλώντας  κλυδωνισμούς και  μεγάλες διακυμάνσεις στο ΧΑ.

Διεθνείς οίκοι και αναλυτές εκτιμούν ότι από τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα φύγουν περί τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ  σημαντικά κεφάλαια θα μετακινηθούν  με αλλαγές θέσεων στο ΧΑ.

Μετοχές και δείκτες

Οι πρώτες επιπτώσεις φάνηκαν σήμερα στο ταμπλό. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις βύθισαν τις μετοχές της Eurobank  και της Εθνικής στο -15%,  προκαλώντας πιέσεις σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων και εντεινόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 634,64 μονάδες, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό -2,13% στις 630,29 μονάδες. Θετική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει πάνω από τις 730, στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,74% τερματίζοντας στις 1.668,72 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -8,68% και έκλεισε με απώλειες 7,10%.  Κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους έπεσαν η Εθνική (-13,2%) και η Πειραιώς (-6,2%). Η Πειραιώς  απέφυγε μεγαλύτερες απώλειες επειδή η διαγραφή της από τον δείκτη MSCI αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί στην αγορά. Eurobank -9,8%, Alpha -3%, Attica -2,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips οι απώλειες ήταν συγκριτικά περιορισμένες, ελάχιστες όμως και οι μετοχές που σημείωσαν ουσιαστική άνοδο. Με θετικό πρόσημο Φουρλής +2,6%, Jumbo +1,7%, Τιτάν +1,5%, Aegean +1%.

Στον αντίποδα ΕΧΑΕ, Coca-Cola και ΟΛΠ -1,7%, Grivalia -1,3% Σαράντης -1,1%.

Διαβαστε επισης