Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση


Την ανάγκη για μια αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Αναφορικά με τις παθογένειες της Ελληνικής Αστυνομίας και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στη σύγχρονη εποχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία εποχή με ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο. Συνέβησαν γεγονότα που καθόρισαν σημαντικά την ψυχολογία του κόσμου (covid) και που δεν έχουν αναλυθεί ακόμη. Υπάρχει όμως η ανάδυση φαινομένων που χρειάζονται έναν νέο τρόπο διαχείρισης: πολιτικής, κοινωνικής, ποινικής».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η Αστυνομία διαχειρίζεται προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά που πλέον έχουν πάρει άλλες διαστάσεις (ενδοοικογενειακή βία, βία ανηλίκων κλπ) και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα κοινωνικά ζητήματα που φτάνουν στην πόρτα του υπουργείου ως εγκληματικές ενέργειες».

«Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση. Υπάρχει πολλές φορές μία γραφειοκρατική αξιολόγηση των περιστατικών. Το μεγάλο στοίχημα και για εμένα προσωπικά, που έχω περάσει από αυτό το υπουργείο για πέμπτη φορά, είναι να βάλουμε την Αστυνομία σε μία νέα τροχιά», εξήγησε.

Για το περιστατικό στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων σχολίασε: «Ήταν μία τραγική εξέλιξη μίας επιχειρησιακής ενέργειας με πάρα πολλά προβλήματα και κενά που δεν θέλω να αναλύσω τώρα. Όλα θα εξεταστούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι είναι από τα περιστατικά που με έχει σημαδέψει περισσότερο από όλα».

Ερωτηθείς για την χρήση όπλων και αν σκοπεύει να αλλάξει τον σχετικό νόμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι χρειάζεται επανεξέταση. «Χρειάζεται να ξαναδούμε τα ζητήματα που άπτονται στη διαχείριση προσωπικού, της αξιολόγησης του προσωπικού και των συχνών εξετάσεων ικανότητας του προσωπικού».

Τέλος, συμπλήρωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση 2.000 καμερών που θα τοποθετηθούν σε οχήματα και γιλέκα αστυνομικών που βρίσκονται «στη πρώτη γραμμή».

Για την αλλαγή του κανονισμού χρήσης όπλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: Ο νόμος είναι σαφής και είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν στη Ευρώπη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αξιολόγηση του προσωπικού (σσ των αστυνομικών), η διαχείρισή τους και να γίνονται συχνές εξετάσεις από ψυχολόγους.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην προηγούμενη θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχώρησε στην πρόσληψη 60 επιπλέον ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, ενώ από τις πρώτες του κινήσεις μόλις ανέλαβε στις αρχές του έτους και πάλι την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, ήταν να περάσουν από επαναξιολόγηση από τους ψυχολόγους οι αστυνομικοί που ανταποκρίνονται πρώτοι στα επείγοντα περιστατικά.

Για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αγορά περίπου 2.000 καμερών, που, όπως σημείωσε, είναι αρκετές για τους αστυνομικούς που είναι στην «πρώτη γραμμή».

Σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι από πλευρά της συνολικής ασφάλειας της χώρας η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη της θέση. «Δεν υπερβάλω καθόλου. Θεωρώ ότι υπήρξε μια πολιτική η οποία θωράκισε την χώρα» τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά τον φράκτη στον Έβρο, τους συνοριοφύλακες και την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων.

Λόγω αυτών η Ελλάδα κέρδισε και ένα πολιτικό μεγάλο όφελος, σύμφωνα με τον υπουργό και αυτό ήταν ότι «για πρώτη φορά μετά την κρίση οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα μπορεί και είναι ικανή να προστατεύει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβαστε επισης