Στην αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας του ελληνισμού στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος βρέθηκε στην Κέρκυρα με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις του νησιού για τα 300 χρόνια της σωτηρίας του τόπου από την πολιορκία των Οθωμανών.
«Πιστεύω ότι ο ελληνισμός για να πάει μπροστά και εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να μάθει να δουλεύει σκληρά, πρέπει να μάθει να πληρώνει φόρους, διότι το κράτος δεν έχει μηχανή για να κόβει χρήματα για να δίνει όσα θέλει ο λαός. Το κράτος συντονίζει παίρνει φόρους και δίνει μεροκάματο σε αυτούς που εργάζονται, δίνει μία στήριξη στους φτωχούς και στους ασθενείς, αλλά χρειάζεται να πάρει από τον λαό για να δώσει στον λαό. Η νοοτροπία η δική μας, δυστυχώς, είναι να παίρνουμε χωρίς να δίνουμε, αυτό δεν γίνεται, αυτή η νοοτροπία πρέπει να φύγει από πάνω μας. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διώξουμε αυτήν τη νοοτροπία, πιστεύω ότι θα πάμε μπροστά» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Την ίδια ώρα ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην Κύπρο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν στην Τουρκία.
«Το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία και απέτυχε, δεν είχε καμία επίπτωση επί της Κύπρου, είναι εσωτερικό θέμα και αν συμβεί κάτι θετικό ή αρνητικό, μάλλον θα απασχολεί την Τουρκία ή θετικά ή αρνητικά, δεν ξέρει κανείς πώς θα δουλέψει, διότι έχει τιμωρήσει αρκετούς ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει ο κ. Ερντογάν, αλλά δεν το αποκλείω να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Εύχομαι να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ούτως ώστε ο λαός να μη διχαστεί, γιατί ο εθνικός διχασμός είναι ο χειρότερο εχθρός. Το ζήσαμε, το βιώσαμε στην Κύπρο και εύχομαι κανένα έθνος να μη φτάσει σε αδελφοκτόνο πόλεμο» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, που παραμένει άλυτο, εξέφρασε την άποψη, πως οφείλεται κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχουν επιβάλλει «δια των όπλων» όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Τούρκοι, στην κατεχόμενη Κύπρο.