Αγορές

Χρυσός: Επιφυλακτικότητα εν μέσω αύξησης αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ και γεωπολιτικών εντάσεων


Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν ελαφρώς, αφού πρώτα άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο τους την τελευταία μιάμιση εβδομάδα κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών της Τετάρτης, κυμαινόμενες τώρα μεταξύ $2631 και $2636. Παρά τη μείωση, ο χρυσός διατηρεί τη θέση του ως ασφαλές καταφύγιο, σημειώνοντας ανοδική τάση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Κατά την άποψή μου, οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένουν καθοριστικός παράγοντας που στηρίζει τις τιμές του χρυσού, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για κλιμάκωση. Ωστόσο, η αγορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση διστακτικότητας και αναμονής, καθώς διάφορες αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία του χρυσού τις επόμενες εβδομάδες, καθιστώντας την τεχνική και οικονομική του ανάλυση πιο σύνθετη.

Από τη δική μου σκοπιά, ο χρυσός επηρεάζεται άμεσα από την εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με πρόσφατη κλιμάκωση στη ρητορική και τις στρατιωτικές τακτικές. Από τη μία πλευρά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκρίνει νέα στρατιωτικά μέτρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Από την άλλη, η Ουκρανία έχει στοχοποιήσει ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας τους παγκόσμιους φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση. Παρόλο που η Ρωσία δηλώνει ότι επιδιώκει την αποφυγή πυρηνικού πολέμου, οι αγορές χρυσού επηρεάζονται έντονα από αυτούς τους φόβους, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό ως αντιστάθμισμα απέναντι στην αβεβαιότητα.

Από την άλλη, οι αγορές αρχίζουν να εστιάζουν στους εγχώριους οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ, οι οποίοι ενδέχεται να περιορίσουν τα κέρδη του χρυσού. Υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι πολιτικές του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, γεγονός που ίσως οδηγήσει και σε αύξηση του πληθωρισμού.

Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι προσδοκίες δείχνουν την πιθανότητα η Fed να περιορίσει το σχέδιό της για μειώσεις επιτοκίων, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ελκυστικότητα του χρυσού ως περιουσιακού στοιχείου χωρίς απόδοση.

Καθώς αυτές οι προσδοκίες αυξάνονται, οι αμερικανικές αγορές ομολόγων γίνονται πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, ενισχύοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και αυξάνοντας τη ζήτηση για το δολάριο. Ο χρυσός δέχεται πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που με τη σειρά τους ενισχύουν το δολάριο.

Παρόλο που το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η ελαφρά πτώση της τιμής του δείχνει ότι οι οικονομικές δυνάμεις το επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους. Μια μικρή άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να μειώσει την ελκυστικότητα του χρυσού για τους επενδυτές, ιδιαίτερα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων προσφέρουν υψηλότερες χρηματοοικονομικές αποδόσεις. Αυτές οι κινήσεις είναι εμφανείς στη σημερινή αγορά, όπου οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Με την επόμενη συνάντηση για τη νομισματική πολιτική να έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, φαίνεται ότι οι αγορές υιοθετούν μια στρατηγική αναμονής, πριν λάβουν νέες αποφάσεις για τον χρυσό. Οι προσδοκίες για τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς.

Παρόλο που οι γεωπολιτικές ανησυχίες ενδέχεται να παρέχουν κάποια στήριξη στον χρυσό βραχυπρόθεσμα, οι οικονομικοί παράγοντες των ΗΠΑ πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στις διακυμάνσεις των τιμών του στο εγγύς μέλλον. Οι προσδοκίες των επενδυτών για τις αποφάσεις της Fed δείχνουν μικρές πιθανότητες μείωσης επιτοκίων στην επερχόμενη συνάντηση, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη αισιοδοξία για τη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι ο χρυσός, ως περιουσιακό στοιχείο χωρίς απόδοση, θα συνεχίσει να πιέζεται από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η αγορά στρέφεται προς περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν άμεσες αποδόσεις, όπως ομόλογα και μετοχές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση για τον χρυσό. Παρ’ όλα αυτά, ο χρυσός παραμένει ένα από τα βασικά περιουσιακά στοιχεία στα οποία βασίζονται οι επενδυτές σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής έντασης, ιδιαίτερα εν μέσω αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία.

Κατά την άποψή μου, οι τιμές του χρυσού θα παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακτικότητας και αναμονής, επηρεαζόμενες ταυτόχρονα από γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παρά τη ροή κεφαλαίων στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο λόγω των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα οι πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, παραμένουν ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του χρυσού στο μέλλον. Επιπλέον, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η επιστροφή της ισχύος του δολαρίου θα μπορούσαν να θέσουν σοβαρές προκλήσεις για τον χρυσό τις επόμενες εβδομάδες.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες, ο χρυσός αναμένεται να ακολουθήσει μια πολύπλοκη πορεία, απαιτώντας προσεκτική παρακολούθηση τόσο των οικονομικών, όσο και των πολιτικών αλλαγών.