Πολιτική

Χρυσωρυχείο η αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών


 Τεράστιες καταγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, με τα ελληνικά προϊόντα να διαθέτουν ήδη εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό.

Οπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της σχετικής Ένωσης στην Ελλάδα (ΕΑΦΦΕ), Κατερίνα Γρηγοριάδου, γεωπόνος -Βιοτεχνολόγος «θα είχα εξασφαλισμένη την εξαγωγή προϊόντων ακόμα και αύριο», η κ. Γρηγοριάδου σημείωσε πως «δυστυχώς, ως χώρα δεν έχουμε την ποσότητα που μεγάλοι πελάτες του εξωτερικού ζητούν, με αποτέλεσμα να στερούμαστε παρουσίας σε αγορές που διαθέτουν το οικονομικό κεφάλαιο, τόσο για να απορροφήσουν την παραγωγή όσο και να την πληρώσουν σε πολύ καλές τιμές».

 Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια κάλεσε παραγωγούς που ήδη δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά να ενταχθούν στην ΕΑΦΦΕ, προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η διαπραγματευτική της δύναμη όσο και να αυξηθούν οι ποσότητες που θα μπορεί να αποστέλλει σε αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, η ίδια απηύθυνε κάλεσμα και σε παραγωγούς που βρίσκονται σε τέλμα, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν στην καλλιέργεια ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, «πάντα βέβαια στο πλαίσιο μιας επιστημονικής προσέγγισης, που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του νέου εγχειρήματος για τον καθένα».

 Όπως εξήγησε, η θέσπιση τεχνικών κανονισμών εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως και αυτών που αφορούν την αποδοχής ποικιλιών της αγοράς, αλλά και η ύπαρξη υγιών επιχειρήσεων που γεννήθηκαν μέσω της οικονομικής κρίσης, μπορούν να διευκολύνουν επιπλέον στο έργο των παραγωγών που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο.

 Στην Ελλάδα σήμερα καλλιεργούνται σχεδόν 29.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, όταν το 2010 υπερέβαιναν τα 31.000 στρέμματα. Μετά από μια κάμψη που κορυφώθηκε το 2012, με την καλλιεργούμενε έκταση να διαμορφώνεται σε 20.000 στρέμματα, η αγορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών άρχισε και πάλι να τίθεται σε ανοδική τροχιά. Το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσε, όπως επισήμανε η κ. Γρηγοριάδου, η συμμετοχή στη σημερινή σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση και στην οποία έδωσαν το «παρών» παραγωγοί, επιχειρηματίες και άτομα διαφόρων ηλικιών, που είτε δραστηριοποιούνται στην αγορά είτε σκέφτονται να «πατήσουν το πόδι τους».

 Τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ρίγανη, γλυκάνισος, κρόκος και λεβάντα είναι τα πρώτα τέσσερα προϊόντα στη λίστα ενδιαφέροντος των παραγωγών για καλλιέργεια και ακολουθούν τσάι του βουνού, θυμάρι, δεντρολίβανο, μέντα και κολίανδρος.