Αγορές

Χρονιά υψηλών αποδόσεων στο χρηματιστήριο - Οι πρωταγωνιστές και τα κέρδη


Με θετικό απολογισμό έκλεισε η χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μιά περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας, την οποία συντηρούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι αντιφατικές ενδείξεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η πληθωριστική απειλή.

Κάνοντας σήμερα ένα ακόμη βήμα σε ανοδική κατεύθυνση (+0,92%), ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ καταγράφει κέρδη 13,36% σε ετήσια βάση.

 Τι απέδωσαν οι δείκτες

Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να σημειώνει άνοδο 21,14% στο χρόνο που πέρασε, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις σε διεθνή χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και να ενισχύουν τις θέσεις τους.

Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης περιορίστηκε σε +0,36%, αλλά η ετήσια απόδοση του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και των αναδυόμενων αγορών.

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε σήμερα 0,87% και ολοκλήρωσε τη χρονιά με ετήσια επίδοση +14,31%, βασιζόμενος στις μετοχές των συστημικών τραπεζών και σε λίγα εμποροβιομηχανικά blue chips, που λειτούργησαν σαν "ατμομηχανές" της αγοράς.

 "Φτωχή" η συνολική απόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά τις υψηλές επιδόσεις λίγων μετοχών, που υπεραπέδωσαν σε σχέση με τον ΓΔ. Με άνοδο 0,43% σήμερα ο δείκτης των δείκτης των mid caps σημείωσε ετήσια απόδοση 3,70%.

 Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν

Οσον αφορά τις επιμέρους αποδόσεις των μετοχών, επισημαίνεται ότι η εικόνα στο ταμπλό 'ηταν ένας αγώνας δρόμου πολλών ταχυτήτων, όπου διάφοροι δρομείς επιδίδονταν σε πρόσκαιρα σπριντ, ενώ άλλη κράτησαν σταθερό τέμπο, δείχνοντς διάρκεια και αντοχή στην ανοδική πορεία τους.

Στις τράπεζες, η Eurobank σημείωσε ετήσια απόδοση +38,51%, η Εθνική τερμάτισε με +21,78% και η Πειραιώς με +20,31%. Εμεινε πίσω η Alpha αρκούμενη σε +5,07%. Στο σπριντ κέρδισε η Optima με +65,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips του FTSE πρωταθλητής αναδεδίχθηκε ο Τιτάν, που έκλεισε το 2024 στο +87,41%. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +40,43%, Cenergy +31,84%, Coca Cola +26,12% και  Σαράντης +29,83%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν σε ετήσια βάση η Metlen -8,66%, η Motor Oil -13,13%, η Aegean -10,76% και το ΔΑΑ με -12,66%.

Στα mid caps η Κρι-Κρι έτρεξε +56,58%,ο ΟΛΠ σημείωσε επίδοση +30%. Στον αντίποδα Dimand  -21,6% και Autohellas  -20,3%

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση την έκπληξη έκανε η μετοχή της εταιρείας πληροφορικής Q&R, που σημείωσε ετήσια άνοδο 104,6

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, υπερθεματίζοντας στις εκθέσεις τους όσον αφορά τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους.

Εμφαση δίνουν επίσης στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις πολλών μετοχών και στην προοπτική διανομής αυξημένων μερισμάτων  από τα κέρδη της λήγουσας χρήσης.

 Οι προοπτικές και ο αστάθμητος "Χ"

Η προοπτική αυτή συντηρεί και διαρκώς ανανεώνει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τις μετοχές των τραπεζών, δεδομένου μάλιστα ότι οι διοικήσεις τους έχουν προαναγγείλει  ότι σκοπεύουν να διανείμουν έως και το ήμισυ των φετινών κερδών – που θα είναι αρκούντως εντυπωσιακά.

Στο επίκεντρο της προσοχής και στις λίστες επιλογών των διαχειριστών χαρτοφυλακίων βρίσκονται επίσης οι εταιρείες ενέργειας, πληροφορικής, κατασκευών, υποδομών.

 Αστάθμητος παράγων οι διεθνείς εξελίξεις - κυρίως τα γεωπολιτικά και τα ενεργειακά θέματα, η πορεία του πληθωρισμού, τα επιτόκια και οι επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Το ΧΑ δεν μπορεί ασφαλώς να μείνει ανεπηρέαστο από αυτά τα γεγονότα και από τις επιπτώσεις τους.

Νέες πηγές ανησυχιών η επαπειλούμενη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη και οι ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι θα αναζωπυρωθεί με την πολιτική Τραμπ, καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη την ουσιαστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Διαβαστε επισης