Αγορές

Αλλαγή κλίματος στις αγορές - Περιορίστηκαν οι απώλειες στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώνονται στις αγορές, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και απομακρύνεται ο κίνδυνος άμεσης "ανάφλεξης". Οι χρηματιστηριακοί δείκτες που βυθίζονταν στο άνοιγμα των συνεδριάσεων έχουν ανακάμψει, στο ΧΑ καλύφθηκε μεγάλο μέρος των απωλειών, τα ευρωπαϊκά ομόλογα - κυρίως τα γερμανικά - βρίσκονται σε δίνη πιέσεων, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου απογειώνεται στο +9% και το πετρέλαιο κινείται ανοδικά.

 Καταλύτη αλλαγής κλίματος αποτέλεσε η "ψύχραιμη" έως υποτονική αντίδραση της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) στην αποφασιστική κίνηση Πούτιν, ο οποίος αναγνώρισε την ανεξαρτησία  των δύο ρωσόφωνων επαρχιών της Ουκρανίας και τις έθεσε υπό ρωσική "προστασία", δημιουργώντας τετελεσμένα.

Η ΕΕ και δυτικές χώρες ανακοινώνουν σήμερα οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά  αυτή η παρτίδα γεωπολιτικού πόκερ έχει ήδη κριθεί υπέρ της Ρωσίας. Ο πόλεμος προς το παρόν αποφεύγεται, η ένταση θα συνεχισθεί.

Η στάση των Δυτικών σήμανε "λήξη συναγερμού" στα χρηματιστήρια, που βρέθηκαν το πρωί στα πρόθυρα κατάρρευσης, όταν ο DAX έχανε 2,75% και το χρηματιστήριο της Μόσχας παρουσίαζε εικόνα καταστροφής, με τον δείκτη RTSI να βουλιάζει στο -7,5%.

Η κίνηση κεφαλαίων από μετοχές σε ομόλογα αντεστράφη και οι τιμές των κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης "πήραν την κάτω βόλτα". Οι πιέσεις συνεχίζονται και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 5 μονάδες βάσης - μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μεταβολές των τελευταίων ετών. Μεικτή εικόνα και μικρές μεταβολές στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, κατά 2,7 μβ υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς, στο 2,57%..

Μετοχές και δείκτες

Μετά την αρχική υπερβολική αντίδραση η εικόνα στα χρηματιστήρια  βελτιώθηκε σταδιακά. Ομως οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί και η πτώση μπορεί να συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς – χωρίς να αποκλείεται και ξαφνική επιδείνωση αν υπάρξουν πληροφορίες για σύρραξη στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 929,08 μονάδες με -2,13% και στη συνέχεια ανέκαμψε μέχρι τις 946,20 (-0,32%).  Τώρα βρίσκεται στις 939,7 υποχωρώντας κατά 1%.Το πρώτο ζητούμενο είναι να παραμείνει πάνω από τις 932 μονάδες, ώστε να μην αλλάξει η μεσοβραχυχρόνια τάση.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,05% στις 2.295,7 μονάδες. Κατά 0,85% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε αρχικά στο -2,97%. Σταδιακά ανέκαμψε, υπερκάλυψε τις απώλειες και βρέθηκε με κέρδη (+0,31%). Τώρα εχει επιστρέψει σε τροχιά διολίσθησης και υπποχωρεί κατά 1,12%.%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -2%,  Εθνική -1,5%, Τρ. Ελλάδος -1,3%, Alpha -1,2%, Eurobank  -0,7%, Attica -0,3%

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται μόνο 5 από τις 21 μετοχές, σημειώνοντας ελάχιστα κέρδη. Ξεχωρίζουν τα ΕΛΠΕ με +2,6%. ΟΤΕ +0,6% Motor Oil, Aegean και Jumbo +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Coca-Cola (-4,1%), που έχει μεγάλη έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Quest -2,5%, Σαράντης -2,2%, ΟΠΑΠ -1,8%, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος -1,2%, ΑΔΜΗΕ και ΕλβάλΧαλκόρ -1%.

Διαβαστε επισης