Οι 910 μονάδες αποδείχθηκαν ισχυρό ανάχωμα για τον ΓΔ του ΧΑ, που "φρέναρε" σήμερα σ' αυτή την περιοχή, συσσωρεύοντας δυνάμεις για μία ακόμη απόπειρα διαφυγής έξω από τη ζώνη συσσώρευσης όπου κινείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Χρειάστηκαν μάλιστα ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες για να ανασυρθούν οι βασικοί δείκτες από τα χαμηλά ημέρας όπου βρέθηκαν στην λήξη της συνεδρίασης και να κλείσουν οριακά σε θετικό έδαφος.
Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης ενισχύει την επιφυλακτικότητα, δημιουργώντας ερωτηματικά όσον αφορά τη δυναμική της αγοράς και την περαιτέρω πορεί της σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Ανασταλτικός παράγων παραμένει ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος υποδηλώνει στάση αναμονής εκ μέρους των ξένων funds και απροθυμία ανάληψης ρίσκου από τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί για μεγάλο διάστημα κόντρα στην τάση των διεθνών αγορών, όπου επικρατεί αβεβαιότητα και το κλίμα είναι ευμετάβλητο. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX και FT-100) καταγράφουν μικρά κέρδη της τάξεως του 0,40%, στη Wall Street o Dow Jones βρίσκεται στο κόκκινο (-0,28%) αυτή την ώρα, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,30%.
Εντονη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων. Το brent που ανέβαινε νωρίτερα κατά 3% τώρα υποχωρεί, όπως και η τιμή του φυσικού αερίου (-2%).
Θετική εικόνα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων των ελληνικών, που είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα στα ύψη..
Στο ΧΑ προβληματισμό προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων με άμεση αρνητική επίπτωση σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και γενικότερα στην οικονομία. Στα θετικά προσμετρώνται η μεγάλη επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ και η βελτιωμένη εικόνα αποτελεσμάτων που εμφανίζουν στο 9μηνο πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις.
Μετοχές και δείκτες
Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν σε πλαγιοανοδική κατεύθυνση με συνεχείς διακυμάνσεις. Την τελευταία ώρα πήραν σαφή καθοδική κατεύθυνση και τερμάτισαν σε χαμηλά ημέρας - ώσπου ήρθαν οι σωτήριες παρεμβάσεις στα call auctions.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 912,34 (+0,46%) μέχρι τις 907,22 μονάδες (-0,10%). Εκλεισε στις 908,62 με οριακή μεταβολή +0,06%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος (+0,04%), κλείνοντας στις 2.200,54 μονάδες . Κατά 0,15% υποχώρησε ο δείκτης FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης, που πήγε μέχρι +0,72% και σημείωσε χαμηλό -0,58%. Τερμάτισε με οριακή άνοδο +0,10%. Eurobank +0,5%,αμετάβλητη η Alpha. Με απώλειες Attica Bank -2,1%, Εθνική -0,4%, Πειραιώς 0,6%, Πειραιώς και Ελλάδος -0,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Coca-Cola +2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,9%, Aegean +1,8%, ΑΔΜΗΕ +1,5%, ΔΕΗ +1%. Με απώλειες ΟΤΕ -2%, Ελλάκτωρ και Σαράντης -1,3%, Τιτάν -0,8%, Βιοχάλκο -0,7%.
Στα mid caps ξεχώρισαν δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intralot +6,7%, Ιντρακάτ +4,9%, Ακολούθησαν Profile +1,7%, ΕΥΑΘ +1,3%, Quest και Elton +1%. Στο κόκκινο Πλαστικά Θράκης -2%, Intracom -1,3%, Cenergy και Ολυμπιακή Τεχνική -0,9%..