«Η αγορά πάσχει από ψυχολογία». Με αυτή την ατάκα έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα ίδια στελέχη μιλούν ανοιχτά για έλλειψη προσδοκιών και θετικών καταλυτών, εν μέσω πολλών ανοιχτών ζητημάτων, ενώ από συνεδρίαση σε συνεδρίαση όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που προσβλέπουν στην εμφάνιση ενός... joker ικανού να αναστρέψει κλίμα, τάση και δείκτες. Πόσο δε μάλλον, που το ΧΑ εξακολουθώντας να λειτουργεί σαν μηχανισμός προεξόφλησης καταγράφει, αποτυπώνει και αφομοιώνει τις εξελίξεις που στην πλειονότητα τους είναι από αρνητικές ανησυχητικές έως ουδέτερες σε πολλά μέτωπα.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια αντίδραση ή να υπάρξει μία θετική είδηση που δύναται να αλλάξει κάπως το κλίμα. Και επισημαίνεται ότι, παρά τη δυστοκία που παρατηρείται εσχάτως, οι ξένοι fund managers δεν έχουν ξεχάσει το ανοδικό σενάριο, με την υποσημείωση πάντα ότι η Ελλάδα θα αντέξει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, θα γίνουν όσα προβλέπονται σε διάφορους τομείς (μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.), ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ο παράγοντας διεθνές κλίμα.
Ωστόσο, για την ώρα και το Χ.Α. δείχνει εγκλωβισμένο σε μια σειρά από προβλήματα που είτε παραμένουν στο προσκήνιο είτε ξεφυτρώνουν ξαφνικά και απρόσμενα, τουλάχιστον για τους περισσοτέρους και για τους μη μυημένους στα όσα λέγονται πίσω από τις βαριές κλειστές πόρτες.
Η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλο και πάει προς τα πίσω, το ασφαλιστικό, ενώ επανήλθαν τα αρνητικά δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Εν μέσω όλων αυτών, επόμενο είναι η «Λ. Αθηνών» να δείχνει εγκλωβισμένη, να κινείται εδώ και πολλές συνεδριάσεις με χαμηλές και βαριές στροφές.
H αποχή των ξένων
«Βαρίδι» για την αγορά αποτελεί η απουσία των ισχυρών ξένων παικτών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ο τζίρος, πλην κάποιων συνεδριάσεων όπου οι συναλλαγές αγγίζουν τα 80-90 εκατ. ευρώ, είναι γενικά μικρός, αν και αυτό ουδόλως επηρεάζει τους πωλητές να δώσουν τα κομμάτια που επιθυμούν, έστω σε χαμηλότερα επίπεδα, έστω όσα σηκώνει η αγορά.
Από την άλλη πλευρά έχει διαφανεί πως υπάρχουν εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπου προσφέρουν στήριξη στο Γενικό Δείκτη, γύρω από το επίπεδο των 520 μονάδων. Εκτός από αυτό δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Έτσι η αγορά δεν έχει τα «καύσιμα» να φύγει πάνω, ενώ κάποια χαρτοφυλάκια εθίζονται με την ιδέα ότι μπορούν να βρουν σε βραχυπρόθεσμο διάστημα τιμές ίδιες ή και χαμηλότερες, κάτι που από μόνο του είναι αρνητικό για το ταμπλό. Αν προσθέσουμε και την κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στο κομμάτι του short selling στις τράπεζες, έχουμε ένα πακέτο που δεν είναι και απολύτως ελκυστικό.
ΕΥΖην
Ghosting: H ψυχολογία και τα κίνητρα πίσω από τη σύγχρονη "επιδημία" εξαφανίσεων
Το ghosting -η απότομη διακοπή επικοινωνίας σε μια σχέση χωρίς εξήγηση- έχει γίνει ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από περιστασιακές γνωριμίες, έως μακροχρόνιες φιλίες και επαγγελματικ ...