Διακυμάνσεις, εναλλαγές προσήμων με συναλλακτική άπνοια, χαμηλός τζίρος - και τελικό αποτέλεσμα σχεδόν... μηδέν. Είναι η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, που δείχνει ότι το χρηματιστήριο παραμένει ακόμη σε σταυροδρόμι, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες. Αυτό που λείπει κυρίως είναι οι προσδοκίες, ενώ περισσεύουν η επιφυλακτικότητα και η απροθυμία ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.
Βασική αιτία η αβεβαιότητα που επικρατεί για τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και των τραπεζών.Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων και των προβλέψεων του νέου προϋπολογισμού, το ενδιαφέρον στρέφεται στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που θ' αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου.
Τα θέματα της ατζέντας που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την αγορά είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία οποία θα είναι καταλύτης για τη συγκρότηση νέων επιχειρηματικών σχημάτων με διεθνείς συμμετοχές και θα αποτελέσει αφετηρία μεγάλων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Στο προσκήνιο παραμένουν επίσης τα θέματα των τραπεζών, με τις κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων, τις προετοιμασίες για τα stress test της ΕΚΤ - τα οποία φαίνεται ότι θα επισπευθούν - και τις προοπτικές κερδοφορίας.
Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Σήμερα πρωταγωνίστησαν σε μία ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, που άλλαξε πλήρως την εικόνα της αγοράς, άμβλυνε τις ανησυχίες και δημιούργησε κάποιες προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη.
Το πρόβλημα είναι ο χαμηλός τζίρος (σήμερα μόλις 21,2 εκατ. χωρίς τα πακέτα), που δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού παραμένουν αδρανή τηρώντας στάση αναμονής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε άλλους παίκτες να χειραγωγήσουν τις τιμές και τους δείκτες. Οπως έγινε σήμερα, που οι αγοραστικές παρεμβάσεις έδωσαν ισχυρή ώθηση σε ορισμένες μετοχές - πρωτίστως στην Εθνική - με αποτέλεσμα ν' αλλάξει κατεύθυνση η αγορά.
Λόγω και των όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων 9μήνου που ανακοίνωσε η Εθνική, οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε -2,43%. Στην συνέχεια ανέκαμψε με μοχλό την Εθνική, σημείωσε υψηλό +2,97% και μπήκε πάλι σε τροχιά διολίσθησης, χάνοντας όλα τα κέρδη του. Τελικό αποτέλεσμα: -0,01%
Σε ανάλογη τροχιά αλλά σε μικρότερο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος πήγε +0,84% (στις 726,18 μονάδες) και τερμάτισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 720,56 μονάδες. Βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη περιοχή, καθώς η ανάκτηση των 725 μονάδων θεωρείται προϋπόθεση για να ξεκινήσει νέος βραχυχρόνιος κύκλος ανάκαμψης. Στην περιοχή αυτή "σκόνταψε" σήμερα.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε επίσης οριακή άνοδο +0,05% στις 1.882,13 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά δοκίμασε την αντοχή της στήριξης στις 1.870 μονάδες, που αποτελούν κρίσιμο σημείο.
Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο τερμάτισαν μόνον η Eurobank (+1,3%) και η Ελλάδος (+0,4%). Εθνική +0,8%, αμετάβλητες η Alpha και η Πειραιώς. Στο κόκκινο η Attica (-4,2%).
Στα ταμπλό των εμποροβιομηχανικών πρωταγωνίστησαν τα ΕΛΠΕ (+2,6%) και η Βιοχάλκο με +2,4%. Ακολούθησαν Jumbo +1,9%, Τιτάν και Grivalia +1,5%, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ +0,6%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Follie (-5,1%), που κατέγραψαν χαμηλό έτους. Σαράντης -3,4% (παρά τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου, τα οποία φαίνεται ότι έχουν προεξοφληθεί), ΔΕΗ -1,9%, ΟΛΠ -1,3%.
Στα mid caps ξεχώρισαν Κορρές +8,8% και Υγεία +7,1%.