Αγορές

Χρηματιστήριο: Με τη σκυτάλη στα blue chips και "αναμμένες μηχανές"


Θετικές παραμένουν οι προοπτικές στο ελληνικό χρηματιστήριο, που φαίνεται να ανακτά και να διατηρεί την ανοδική δυναμική του, την ώρα που στις μεγάλες διεθνείς αγορές επικρατεί αβεβαιότητα και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού απομακρύνουν την προοπτική  μείωσης των επιτοκίων. Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται και ο ΓΔ επέστρεψε σήμερα πάνω από τις 1.420 μονάδες, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για έναν ακόμη κύκλο ανόδου-ανάκαμψης.

Η αποψινή "ετυμηγορία" της Moody's  για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα επηρεάσει ασφαλώς το οικονομικό και χρηματιστηριακό κλίμα την επόμενη εβδομάδα. Ομως η αγορά διαθέτει ούτως ή άλλως ισχυρούς καταλύτες για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.     "Καύσιμα" στο ΧΑ δίνουν οι ιδιαίτερα θετικές οικονομικές επιδόσεις μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις και οι έντονες διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο με deals εξαγορών και μεγάλα επενδυτικά projects.

Κινητήρια δύναμη το εισρέον χρήμα από το εξωτερικό, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές της. Οι εισροές συναρτώνται ασφαλώς με αισιόδοξες προβλέψεις των διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων  για την πορεία του ΧΑ σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ποταμοί κεφαλαίων, μεγάλος τζίρος

Τα ξένα funds έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που έκλεισε με μικρά-οριακά κέρδη, αλλά με εντυπωσιακό ημερήσιο τζίρο 359,4 εκατ. ευρώ! Αυτή η "εκρηξη" συναλλαγών οφείλεται κυρίως σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων συναρτώμενες με την αναθεώρηση των δεικτών FTSE Russell, Stoxx και Χ.Α.καθώς και με το κλείσιμο των Παραγώγων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας περίπου 220 εκατ. ευρώ, ενώ στην κανονική συνεδρίαση ο τζίρος πλησίασε τα 140 εκατ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, κυρίως από τους τομείς ενέργειας, μετάλλων και κατασκευών, που έχουν πάρει προσωρινά τη σκυτάλη από τις τραπεζικές μετοχές και οδηγούν την αγορά.

Αναλυτές επισημαίνουν ως στοιχείο προβληματισμού το γεγονός ότι η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω  τις προβλέψεις της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας(από 2,5% σε 2,3%)> Είχε προηγηθεί η ΕΛΣΤΑΤ, που χαμήλωσε τον πήχυ από 2,3% σε 2%. Αυτές οι επι τα χείρω αναθεωρήσεις δεν είχαν αντίκτυπο στην αγορά, η οποία αυτή την χρονική περίοδο προτιμά να βλέπει την θετική εκδοχή των πραγμάτων, στοιχηματίζοντας σε θετικές εξελίξεις.

Οι διεθνείς αγορές

Η πιθανότητα μιας διορθωτικής κίνησης φαίνεται να περιορίζεται, αν και πολλοί εκτιμούν ότι το κλείσιμο ττων Παραγώγων θα σηματοδοτήσει επάνοδο της αγοράς σε πτωτική τροχιά.

Σημαντική θα είναι βέβαια και η επίδραση από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν την Παρασκευή ανεπαίσθητες μεταβολές (DAX +0,04%),.Στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,45% στο μέσον της συνεδρίασης, ενώ ο Nasdaq έχανε 0,80%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων συντηρεί το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη την επάνοδο του ΓΔ στη ζώνη 1.420-1.430 μονάδων, η οποία μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για  την επόμενη κίνηση - πιθανότατα ανοδική.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,21% (στις 1.414,64 μονάδες),"έγραψε" υψηλό +0,64% στις 1.426,65 και τερμάτισε με άνοδο 0,31% στις 1.422,03 μονάδες.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,34% κλείνοντας στις 3.430,96 μονάδες. Αλμα +1,06% πραγματοποίησε ο  FT40Μ των mid caps,
 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,47%, έγραψε υψηλό +0,53% και έκλεισε με κέρδη 0,26%. Alpha +1,5%, Τρ. Ελλάδος +1,3%, Εθνική,+1%, Eurobank +0,2%. Με αρνητικό πρόσημο Optima -3,5%, Πειραιώς -1,8%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε η εντυπωσιακή κούρσα του Σαράντη με νέο άλμα +8,3%. Ακολούθησαν Cenergy +3%, ΔΕΗ +2,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2%, Jumbo και Lamda +1,4%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,2%, Τιτάν και  Coca-Cola +0,5%.
  Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΕΥΔΑΠ -3,8%, ΤΕΝΕΡΓΑ -2,2%, Ελλάκτωρ -1,6%, Quest, Aegean και Autohellas -1,1%.

Διαβαστε επισης