Ισχυρή ανοδική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ ΧΑ και η εικόνα στο ταμπλό σταδιακά βελτιώνεται, δημιουργώντας την ελπίδα ότι όχι μόνον μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω διόρθωση, αλλά και ότι η αγορά έχει τη δύναμη να ανακάμψει στο εγγύς μέλλον.
Πόσο βάσιμες είναι αυτές οι ελπίδες θα φανεί την επόμενη εβδομάδα, όταν στο ΧΑ θα "παίζουν μπάλα" οι μικροεπενδυτές και λίγα διεθνή funds, καθώς τα αμερικανικά έκλεισαν από χθες τα ετήσια βιβλία τους και οι όποιες κινήσεις τους αφορούν τώρα σχεδιασμούς για την επόμενη χρονιά.
Το πρόβλημα είναι ότι πέραν της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, το ΧΑ έχει "κόντρα" και τη διεθνή συγκυρία: Αναδυόμενη ενεργειακή κρίση, ανησυχίες για πληθωριστική έκρηξη και άνοδο των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street είναι πλέον εμφανείς οι ενδείξεις κόπωσης και οι πιθανότητες βαθιάς διόρθωσης αυξάνονται. Η μεγάλη διόρθωση μπορεί να έρθει άνευ αποχρώντος λόγου και με ασήμαντη αφορμή, καθώς οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικοί δείκτες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη ανοδική διαδρομή
Η αβεβαιότητα καθιστά τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και προς τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα υποστούν μεγαλύτερα πλήγματα σε περίπτωση αναταραχής στα μεγάλα χρηματιστήρια. Γι αυτό η εισροή κεφαλαίων στο ΧΑ έχει περιοριστεί δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στον ημερήσιο τζίρο, στον όγκο συναλλαγών και στην πορεία μετοχών που αποτελούν προσφiλείς επιλογές των ξένων funds.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο "στοίχημα" παραμένει η αντοχή των στηρίξεων όπου έχει υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης και η αποτροπή περαιτέρω κατολίσθησης. Πολύ πιθανή θεωρείται και κάποια τεχνική ανοδική αντίδραση, καθώς πολλοί δείκτες βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Εξαιρετικά σημαντική η στήριξη στις 863-857 μονάδες, που τέθηκε σε δοκιμασία τις προηγούμενες μέρες, με θετικό αποτέλεσμα..
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας σημαντικές απώλειες. Γρήγορα η προσφορά απορροφήθηκε και η αγορά άλλαξε κατεύθυνση. Αυτή την ώρα οι απώλειες έχουν καλυφθεί και η ανοδική δυναμική φαίνεται να διατηρείται.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,33% στις 853,87 μονάδες. Ανακάμπτοντας στη συνέχεια έχει καλύψει τις απώλειες. Τώρα βρίσκεται στις 865,2 μονάδες, με ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται 2.096,7 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,10%. Οριακά κέρδη 0,20 σημειώνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά στο -1,64% και τώρα έχει υπερκαλύψει τις απώλειες, καταγράφοντας κέρδη 0,35%. Ανακάμπτει η Attica Bank (+10%), που υπέστη μεγάλες απώλειες επιστρέφοντας στο ταμπλό "συρρικνωμένη" λόγω reverse split ( 60 μετοχές έγιναν μία). Ακολουθούν Eurobank, +1,2% και Alpha +0,3%, Στο κόκκινο Ελλάδος -1,6%, Πειραιώς -1,3%, Εθνική -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Βιοχάλκο (+2,3%), που έχανε έδαφος τις προηγούμενες μέρες. Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ +1,1%, ΔΕΗ και Motor Oil +0,9%.
Στον αντίποδα Aegean -2,1%, ΕΥΔΑΠ -1,4%, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και ΟΛΠ -0,7%.
Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +2,6%, ανακάμπτει η Intracom (+2,6%), που βυθίστηκε χθες στο -13% μετά την γνωστοποίηση αυξημένων ζημιών στο εξάμηνο. Ακολουθούν Ιντρακάτ και Autohellas +2%, Ικτίνος και Παπουτσάνης +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ολυμπιακή Τεχνική -6,3% BriQ -1,8%, Profile και ΕΥΑΘ -1,5%.