Στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών, που δεν έχει "κοστίσει" ακόμη πολύ σε αποτιμήσεις, αλλά έχει ροκανίσει ήδη μεγάλο μέρος των βραχυχρόνιων κερδών από την προηγηθείσα ανάκαμψη του Αυγούστου.
Η άνοδος της Coca-Cola (+2%) πρόσθεσε πολλές μονάδες στους δύο βασικούς δείκτες, αλλά δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες άλλων δεικτοβαρών μετοχών.
Στις 1.426,1 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ, υποχωρώντας κατά 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,06%.
Αποχρών λόγος που να δικαιολογεί αυτή την πτώση δεν υπάρχει. Ούτε μπορεί να θεωρηθούν ως επαρκής αιτία τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος "δείχνει πάλι τα δόντια του", σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα.
Ανάλογη επιδείνωση κλίματος παρατηρείται και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου οι δείκτες κινούνταν νωρίτερα πτωτικά και τώρα σταδιακά ανακάμπουν, καλύπτοντας μέρος των απωλειών.. Ο DAX υποχωρεί κατά 0,95%, ο γαλλικός CAC40 και ο FT100 του Λονδίνου χάνουν περίπου 0,35%, ενώ στη Wall Street οι απώλειες έχουν περιοριστεί σε 0,35%.
Αντικείμενο προβληματισμού και αβεβαιότητας οι αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και της Fed για τα επιτόκια, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις της αμερικανικής και της ε υρωπαϊκής οικονομίας.
Το ΧΑ περιμένει τώρα τη νέα "ετυμηγορία" της Moody’s για την ελληνική οικονομία και το αξιόχρεο της χώρας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής.
Στο ΧΑ στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα. Σήμερα μετά το κλείσιμο ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου ο Fourlis και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).
Μετοχές και δείκτες
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και αναμένουν περαιτέρω συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η δημιουργία βάσης στις 1.437-1.433 μονάδες, που αποτελούν περιοχή πρώτης στήριξης.
Η στήριξη αυτή διασπάστηκε σήμερα και ο πήχυς τοποθετείται τώρα χαμηλότερα. Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 1.426,1 μονάδες με απώλειες 0,56%. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης σημείωσε υψηλό +0,50% στις 1.441,27 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,71% κλείνοντας στις 3.456,96 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps υποχώρησε κατά 0,39%
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,67%. Στη συνέχεια σημείωσε χαμηλό -1,42% τερματίζοντας στο -1,06%.
Με θετικό πρόσημο Attica Bank +0,6% και Εθνική +0,1%. Αμετάβλητες η Optima και η Τρ. Ελλάδος. Στον αντίποδα Πειραιώς -2,1%, Eurobank -1,6%, Alpha -1,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips του FTASE25 ανοδικά κινήθηκαν μόνον οι Coca-Cola +2%, Lamda +0,4%, ΕλβάλΧαλκόρ +0,2%
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Aegean -2,1% Ελλάκτωρ -2%, ΟΤΕ -1,7%, ΕΛΠΕ και και Jumbo -1,3%, Motor Oil και ΔΕΗ -1,2%, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ ΙΑεροδρόμιο) και Μυτιληναίος -0,7%