Στο πλέον αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία πορεία ανάκαμψης της οικονομίας φαίνεται ότι ποντάρουν οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, που εμφανίζει υψηλές επιδόσεις κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, παρά τις μεγάλες μεταπτώσεις και τις συχνές εναλλαγές κατεύθυνσης.
Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να προβληματίζουν και έχουν μείνει πίσω στην κούρσα των αποδόσεων, αλλά τα εμποροβιομηχανικά blue chips δίνουν ώθηση στους δείκτες, ενώ στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση πολλές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις, με εξαμηνιαία κέρδη έως 147%!
Η συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών (κεφαλαιοποίηση) έχει αυξηθεί κατά 8,6 δισ. ευρώ στο εξάμηνο - και αυτό το ποσό εγγράφεται ως κέρδος σε χαρτοφυλάκια και επενδυτικούς λογαριασμούς.
Τράπεζες, small caps και λόμπυ
Η "ανάδυση" στο προσκήνιο της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης είναι το νέο "ποιοτικό" στοιχείο στο ΧΑ, που συνδέεται με την επιστροφή χιλιάδων μικροεπενδυτών και την ενεργοποίση παλιών και νέων χρηματιστηριακών λόμπυ. Τους τελευταίους μήνες ενεργοποιήθηκαν χιλιάδες χρηματιστηριακοί λογαριασμοί (κωδικοί) που είχαν μείνει ανενεργοί επί πολλά χρόνια. Τώρα οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν, καθώς τα μεγάλα κέρδη λειτουργούν ως "κράχτης" και ως υπόσχεση μελλοντικών αποδόσεων.
Το ενδιαφέρον των funds και των άλλων ισχυρών χαρτοφυλακίων που "κουμαντάρουν" την αγορά, επικεντρώνεται βέβαια σε εταιρείες και κλάδους μετοχές όπου έχουν σημαντικές τοποθετήσεις - τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, καθώς και σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις με αναπτυξιακή δυναμική και εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αντικείμενο προβληματισμού, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και οι ΑΜΚ έχουν επηρεάζουν άμεσα την πορεία των μετοχών του.
Οι επιδόσεις των δεικτών
Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών σημειώνει άνοδο μόλις 7,3% στο εξάμηνο, τη χαμηλότερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Εμφανής είναι η υστέρηση και σε σύγκριση με την υπόλοιπη ελληνική αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 9,5% στο εξάμηνο, έχοντας σημειώσει σημαντικές διακυμάνσεις που έφεραν την απόδοση έως και στο +15% από τις αρχές του έτους. Ειδικότερα, ο Ιανουάριος έκλεισε με πτώση 7,35% για να ακολουθήσουν τρεις μήνες ανόδου (Φεβρουάριος +5,73%, Μάρτιος +9,17%, Απρίλιος +5,24%), ενώ καταγράφηκε πτώση τον Μάϊο (-1,70%) και τον Ιούνιο (-1,11%).
Ο FTASE25 των blue chips (που περιλαμβάνει και τις 4 μεγάλες τράπεζες) ενισχύθηκεστο ίδιο διάστημα κατά 10,5%
Εντυπωσιακές είναι οι αποδόσεις στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Ο δείκτης FTASEmid40 των mid caps καταγράφει άνοδο 26%. Το +30% προσεγγίζει στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι περισσότερες μετοχές αυτών των κατηγοριών - και της "περιφέρειας" που δεν εκπροσωπείται στους δείκτες - συνεχίζουν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη βουτιά σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-93%μετά το reverse split και την ΑΜΚ).
Η μεγάλη επιστροφή
Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος αυτών των πρώτων έξι μηνών του 2021, είναι ότι σταδιακά επανέρχονται στην αγορά οι εγχώριοι μικροεπενδυτές, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από την κινητικότητα των κωδικών. Τον Μάρτιο και τον Μάιο οι ενεργοί κωδικοί ξεπέρασαν τις 36.000, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες από το καλοκαίρι του 2014.
Μάλιστα τον Μάρτιο 2021 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015, κάτι που δείχνει ότι και οι ημεδαποί επενδυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν ξανά το χρηματιστήριο.
Η αγορά στηρίχθηκε από τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με συνεχή αναθεώρηση προς το θετικότερο των στόχων αύξησης του ΑΕΠ από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, την ώρα που επιταχύνονται οι διαδικασίες που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι αποδόσεις του α΄ 6μήνου
Το σημαντικό για την αγορά είναι ότι η "αφύπνιση" και η μεγάλη άνοδος των μεσαίων και "μικρών" χαρτιών έγινε με μεγάλο όγκο συναλλαγών, που περιορίζει τις πιθανότητες εγκλωβισμού και καθιστά ευχερή την κατοχύρωση κερδών.
Τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών (με έντονα γράμματα εκείνες που είχαν μεγάλο όγκο συναλλαγών):
Μπήτρος (+147,2%), Λανακάμ (+125,6%), Λεβεντέρης (+123,2%), Yalco (+109%), Minerva (+102,8%), Δομική Κρήτης (+97%), Ίλυδα (+87,8%), Ιντρακόμ (+87,11%), Moda Bango (+86,5%), Foodlink (+84,8%), Epsilon Net (+79,5%), Πλαστικά Θράκης (+76%), Ευρωσύμβουλοι (+74,2%),Βιοκαρπέτ (+73,4%), Κλωστήρια Ναυπάκτου (+71%), 'Αβαξ (+67,54%), Reds (+62,6%), Audiovisual (+61%) και Μουζάκης (+59,57%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-93%), της Βαρβαρέσος (-38,7%), Κέκροψ (-37,3%), Attica Bank (-28,2%), Euroxx (-27%), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (-20,6%), ΑΝΕΚ (-20%), Προοδευτική (-16%), MIG (-13,3%), ΑΕΓΕΚ (-12,86%) και Ελλάκτωρ (-12,48%).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κατά το πρώτο εξάμηνο άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι της Eurobank (+46,9%), της Μυτιληναίος (+28,9%), της Motor Oil (+21,1%), της ΔΕΗ (+20,7%), της ΕΥΔΑΠ (+20,4%), της Elvalhalcor (+19,4%), της Τιτάν (+19%), της Βιοχάλκο (+18,7%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+18,6%), του ΟΠΑΠ (+17,4%), της Coca Cola HBC (+1,54%), των ΕΛΠΕ (+13,0%), της Aegean (+13,2%), της Alpha Bank (+13%), του ΟΤΕ (+7,44%) της Εθνικής (+6,1%), της Lamda Development (+5,9%), της ΕΧΑΕ (+5,2%, του ΟΛΠ (+1,2%) και της Jumbo (+0,4%).
Αντιθέτως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση απώλειες σημείωσαν οι μετοχές: Πειραιώς (-93%), Ελλάκτωρ (-12,5%), Τέρνα Ενεργειακή (-9,8%), Σαράντης (-4,8%) και ΑΔΜΗΕ(-1,5%).