Αγορές

Χρηματιστήριο: Η πορεία προς τις 1.000 μονάδες, ο "δείκτης φόβου" και ο κίνδυνος υποτροπής


 Προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης και περαιτέρω βελτίωση κλίματος  δημιουργεί στις αγορές η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, που αποτέλεσε χθες καταλύτη ισχυρής ανοδικής αντίδρασης στα χρηματιστήρια και αντίστροφης πορείας των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν στο χθεσινοβραδυνό διάγγελμά του δεν απέκλεισε την πιθανότητα ρωσικής εισβολής, ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για απόσυρση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την παραμεθόριο με την Ουκρανία, οι αγορές εστιάζουν στην εκτίμηση ότι  ο μεγάλος κίνδυνος έχει απομακρυνθεί και ότι θα αποτραπεί τελικά η επαπειλούμενη “ανάφλεξη”.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται και των προβλέψεων για την πορεία των αγορών είναι το γεγονός ότι ο “δείκτης φόβου και μεταβλητότητας” (VIX S&P 500) που είχε εκτοξευθεί τη Δευτέρα στις 32 μονάδες, υποχώρησε χθες κατά 9,3% στις 25,7. Βελτιώθηκε μεν, αλλά παραμένει  σε υψηλά – όχι ιδιαιτέρως ανησυχητικά – επίπεδα.
Επισημαίνεται ότι όταν οι αγορές κινούνται ομαλά και δεν υπάρχουν φόβοι αναταραχής ή μεγάλων ξαφνικών διακυμάνσεων, ο VIX κινείται μεταξύ 12 - 18 μονάδων. Τώρα, η παραμονή του στην περιοχή των 25 μονάδων δείχνει ότι οι ανησυχίες τις αγορές έχουν περιοριστεί, αλλά η νευρικότητα  διατηρείται και οι διαχειριστές κεφαλαίων βρίσκονται “με το όπλο παρά πόδα”.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου η χθεσινή ανοδική αντίδραση δεν αποκατέστησε τις ισορροπίες και μένει να φανεί σήμερα-αύριο αν η αγορά  έχει τη δύναμη να συνεχίσει προς τις 1.000 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν ικανές να “σύρουν το κάρο” του ΓΔ υψηλότερα. Ομως η ελληνική αγορά δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα  στη διεθνή τάση. Εχει λοιπόν βαρύνουσα σημασία πώς θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες το χρηματιστηριακό κλίμα διεθνώς, με καταλύτη τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Εκεί το βασικό πρόβλημα (η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ/ΗΠΑ-Ρωσίας) δεν έχει διευθετηθεί και η εκτόνωση δεν θα είναι “ευθύγραμμη”. Οπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η κρίση θα “υποτροπιάσει” και θα πλήξει πάλι τις αγορές - με μικρότερη ένταση και για μικρότερο χρονικό διάστημα αυτή τη φορά.

Διαβαστε επισης