Η αλόγιστη ανοδική"κούρσα" εν μέσω κλιμακούμενης πανδημίας και επιδεινούμενων προοπτικών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, φέρνει τώρα ως φυσιολογικό επακόλουθο τη μεγάλη διόρθωση στο χρηματιστήριο.
Τις φρούδες ελπίδες για περαιτέρω ανάκαμψη κόντρα στα δεδομένα που διαμορφώνει η μεγάλη υγειονομική κρίση, διαδέχονται ο προβληματισμός και οι ανησυχίες, καθώς το αναμενόμενο καθολικό lockdown θα προκαλέσει περαιτέρω απορρύθμιση της οικονομικής ζωής, με πολύπλευρες αλυσιδωτές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά.
Μετά από οκτώ ημέρες ανόδου που πρόσθεσε περίπου 800 εκατ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών και περί τα 2,3 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το ταμπλό του ΧΑ βάφεται σήμερα κατακόκκινο και οι δείκτες βυθίζονται χαμηλά.
Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να υποχωρεί κατά 4,40%. Περίπου 2% χάνει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχωρεί στις 762,5 μονάδες, τεστάροντας την αντοχή της πρώτης σημαντικής βραχυχρόνιας στήριξης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας κατεύθυνση και ισορροπίες εν μέσω θετικών επιδράσεων από τις διεθνείς αγορές και ανησυχητικών εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο.
Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, μετά την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών στη Wall Street, με καταλύτη την υιοθέτηση κολοσσιαίου προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Στο "χορό" των διεθνών αγορών παρεισέφρυσε... απρόσκλητο και το ΧΑ, φθάνοντας τις τελευταίες μέρες σε υπερβολές - τις οποίες πληρώνει σήμερα.
Μετοχές και δείκτες
Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η αποτροπή μιάς βαθιάς, παρατεταμένης διόρθωσης που θα άλλαζε παντελώς το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά - ενδεχομένων και την μεσοχρόνια τάση.
Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με μικρό τζίρο - όπως έγινε και με τη μεγάλη άνοδο των προηγούμενων ημερών. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι οι μεγάλοι παίκτες απουσιάζουν από την αγορά και οι τιμές αλλάζουν εύκολα, χωρίς να υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά ή αξιόλογη ζήτηση.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,16% στις 761,24 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 762,5 υποχωρώντας κατά 2%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,30%, ενώ όλες οι μετοχές του βρίσκονται στο κόκκινο.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -4,40%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Eurobank και Εθνική -4,7%, Alpha και Πειραιώς -3,8%, Attica -3,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: ΕΧΑΕ -2,8%, Βιοχάλκο ,ΟΠΑΠ και Jumbo -2,6%, Τιτάν και Φουρλής -2,3%, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος -2%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Πλαίσιο +0,8% και Πλαστ. Θράκης +0,5%. Στον αντίποδα MIG -3,9%, Autohellas -3,5%, Cenergy -3%, Abaj -2,2%.