"Διέβη τον Ρουβίκωνα", έχασε την πρώτη μάχη, αλλά βρήκε δρόμο συντεταγμένης υποχώρησης. Τώρα η αγορά "στρατοπεδεύει' στην περιοχή των 1.000 μονάδων, θα ανασυνταχθεί τις επόμενες μέρες και θα επιχειρήσει εκ νέου να καταλάβει το οχυρό που εμποδίζει την επέλαση στην αχανή πεδιάδα ώς τις 1.250 μονάδες.
Οκτώ χρόνια και δύο μήνες περίμενε το να δει τον ΓΔ με τετραψήφιο νούμερο. Τον είδε επιτέλους σήμερα, αλλά μόνο για λίγο. Η οριστική κατάληψη του "οχυρού" αποδεικνύεται δύσκολη και η υπέρβαση του θα χρειασθεί μεγαλύτερη "δύναμη πυρός" - σε εισροές κεφαλαίων και νέες τοποθετήσεις, που θα ανανεώσουν και θα ενισχύσουν την ανοδική δυναμική.
Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, η ανοδική αντίδραση εκτονώθηκε γρήγορα και τελικά τερμάτισαν στο κόκκινο με μικρές απώλειες. Οι 1.000 μονάδες παραμένουν λοιπόν ισχυρό ψυχολογικό φράγμα, όπου θα κριθεί αν η αγορά θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης, ή θα κυριαρχήσει η λογική του "κάλλιο πέντε και στο χέρι", που θα φέρει αναπόφευκτα τη διόρθωση - μάλλον πρόσκαιρη και μικρού εύρους.
Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου θα ανοίξει το δρόμο για μία μεγαλύτερη ανοδική κίνηση, με πρώτο προσιτό στόχο τις 1.045 μονάδες και επόμενο τις 1.250. Ανασταλτικός παράγοντας η εκλογική αβεβαιότητα, που θα ενισχύεται όσο πλησιάζει η ημέρα της κάλπης.
Θετικές οι εξελίξεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στο πεδίο των επιχειρήσεων - με deals, επενδυτικά σχέδια και αναμενόμενα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 - θα συνεχίσουν να δίνουν "καύσιμα" στην αγορά. Ο μεγάλος καταλύτης θα είναι βέβαια οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Εισρέουν κεφάλαια
Προς το παρόν συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων και οι τοποθετήσεις σε τράπεζες και βιομηχανικά blue chips, ενώ σταδιακά το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτείνεται σε μετοχές εταιρειών μέσης-μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική και προοπτικές.
Η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα ικανοποιητική και ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε 86,2 εκατ. ευρώ, συν 7,3 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.
Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι με την υπέρβαση των 1.000 μονάδων το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί περαιτέρω. Σημαντικές εισροές φρέσκου χρήματος αναμένονται από εγχώριους επενδυτές-αποταμιευτές, που παρέμεναν ως τώρα επιφυλακτικοί βλέποντας τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν.
Σημαντική παράμετρος για τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα "σημειωτόν", χωρίς ουσιώδεις μεταβολές στους βασικούς δείκτες. Ιδια εικόνα και στη Wall Street
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο και στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση. Μια ασθενής ενδοσυνεδριακή αντίδραση βελτίωσε πρόσκαιρα την εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,50% (στις 992,83 μονάδες) μέχρι +0,72% (στις 1.004,95). Εκλεισε στις 993,91 με απώλειες 0,39%. Κατά 0,60% υποχώρησε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.406,34 μονάδες. Ανοδο 0,87% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,72% και βυθίστηκε μέχρι -2,29%. Εκλεισε με απώλειες 1,59%.
Στο προσκήνιο παρέμεινε η μετοχή της Attica Bank, που σημείωνε άνοδο 20% και έκλεισε -22,5%, με συναλλαγές 6,61 εκατ. τμχ. Ακολούθησαν στον "κατήφορο" Τρ. Ελλάδος -2,6%, Eurobank -2,4%, Πειραιώς -1,6%, Alpha -1,4%, Εθνική -0,8%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +3%, ΤΕΝΕΡΓΑ+2,4%, ΟΛΠ +2,1%, ΟΠΑΠ +0,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,5%.
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Ελλάκτωρ -6,5%, Quest -3%, Σαράντης -2,1%, Aegean -2%, ΕΛΠΕ -1,5%, ΔΕΗ -1,2%, Τιτάν -1%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΑΔΜΗΕ +5,2%, Cenergy +2,9%, Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης +2,2%.. Στο κόκκινο Αβαξ -5,1%, Ιντρακάτ -3,7%, Ολυμπιακή Τεχνική --1,5%.