Αγορές

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή της επόμενης μεγάλης κίνησης


Κλίμα αναμονής και επιφυλακτικότητας επικρατεί στο χρηματιστήριο και η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική, με μέτριο-χαμηλό τζίρο. Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων έχουν κλείσει τα βιβλία τους για το χρόνο που φεύγει, οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους και το ΧΑ βρίσκεται στα χέρια λίγων επαγγελματιών που παραμένουν στις επάλξεις, αλλά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκου.

 Οι βασικοί δείκτες κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης με μικρές διακυμάνσεις έχοντας αλλάξει πρόσημο κι αυτή την ώρα σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 0,30%, κινούμενοι κοντά στα υψηλά ημέρας. Ο τραπεζικός δείκτης που βρισκόταν στο κόκκινο έχει υπερκαλύψει τις απώλειες του.

Λίγο καλύτερη εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Περίπου 0,50% κερδίζουν ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC-40, οριακή μεταβολή σημειώνει ο FT-100 στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο της προσοχής οι τα γεωπολικά, το θέμα των επιτοκίων και οι εξελίξεις στο μέτωπο του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ και ΗΠΑ-Κίνας με την έλευση Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Με ανοιχτά πολλά μέτωπα στην οικονομία, στις διεθνείς σχέσεις, σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και σε πεδία πραγματικών πολέμων, οι αγορές κλείνουν μία ακόμη χρονιά κερδών και υψηλών αποδόσεων. Το μέλλον φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο.

Οι καταλύτες για περαιτέρω άνοδο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ανόδου και μπορεί να ελπίζει ότι θα συνεχίσει στην πενταετία. Οι αποδόσεις του δεν είναι τόσο υψηλές όσο τα προηγούμενα χρόνια – είναι μάλιστα χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street.

Ομως κι αυτό το στοιχείο λειτουργεί τελικά θετικά, καθώς ενισχύει την εκτίμηση ότι το ΧΑ έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.

Από τη σύγκριση των αποδόσεων σε μεσομακροχρόνια βάση φαίνεται ότι η ελληνική αγορά  βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω και ότι “έχει ακόμη δρόμο να τρέξει”. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν:

- Η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Φέτος “έτρεξε” με +2,3% και την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι θα επιτύχει +2,5%

-  Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, που βλέπει την Ελλάδα να επιτυγχάνει εντυπωσιακά πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώνει το χρέος της

-Το πολιτικό ρίσκο έχει σχεδόν μηδενιστεί, καθώς η πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος δεν αμφισβητείται, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, σε πολιτικό, δημοσκοπικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο

- Οι εισηγμένες εταιρείες αυξάνουν την κερδοφορία τους και διανέμουν περισσότερα στους μετόχους τους. Από τα κέρδη της λήγουσας χρήσης προβλέπεται να δοθούν μερίσματα 4,6 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό από το 2007. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα επανατοποθετηθεί στο χρηματιστήριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις τιμές των μετοχών.

 Οι βασικές επιλογές

Διεθνείς οίκοι και αναλυτές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και να “ντοπάρουν” την αγορά με θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών και για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ. Εμφαση δίνουν επίσης στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις πολλών  μετοχών και στην προοπτική διανομής αυξημένων μερισμάτων  από τα κέρδη της λήγουσας χρήσης.

Η προοπτική αυτή συντηρεί και διαρκώς ανανεώνει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τις μετοχές των τραπεζών, δεδομένου μάλιστα ότι οι διοικήσεις τους έχουν προαναγγείλει  ότι σκοπεύουν να διανείμουν έως και το ήμισυ των φετινών κερδών – που θα είναι αρκούντως εντυπωσιακά.

Υποστηρίζοντας το αφήγημα τους, οι ξένοι ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές στόχους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η πιθανολογούμενη συρρίκνωση του επιτοκιακού περιθωρίου δεν πρόκειται να έχει σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών – όπως δεν θα έχουν και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για τις μειώσεις προμηθειών.

Στο επίκεντρο της προσοχής και στις λίστες επιλογών των διαχειριστών χαρτοφυλακίων βρίσκονται επίσης οι εταιρείες ενέργειας, πληροφορικής, κατασκευών, υποδομών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν περιορίζεται στους συγκεκριμένους κλάδους ούτε στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα αλλεπάλληλα deals εξαγορών και τα μεγάλα επενδυτικά projects που ανακοινώνονται,  ενισχύουν την εκτίμηση ότι ακολουθώντας την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση μετάβασης και ταχείας επέκτασης-ανάπτυξης, που θα “μεταφραστεί” σε αύξηση της κερδοφορίας  και σε άνοδο της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Η έξωθεν επίδραση

Ομως, ενώ όλα τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις συνηγορούν  σε μία ακόμη χρονιά ανόδου του ΧΑ, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των διεθνών εξελίξεων. Το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές ξένων κεφαλαίων, που αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο τα 2/3 του ημερήσιου τζίρου.

Εξαρτάται επίσης από τη στάση και τις επιλογές διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων, που κατέχουν περίπου το 62% των μετοχών (σε όρους  αξίας).

Δεν μπορεί λοιπόν να μείνει ανεπηρέαστο από το επενδυτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, ούτε έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αυτόνομα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Θα παραμείνει δεμένο στο άρμα των μεγάλων διεθνών αγορών, που η πορεία τους θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν στην ελληνική αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η συσσώρευση στις 1.445-1.470 μονάδες συνεχίζεται και οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο μία κίνηση εκτόνωσης - έντονα ανοδική, ή μικρότερης διάρκειας και έντασης καθοδική.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 1.453,2 μονάδες, με άνοδο περίπου 0,30%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,35% στις 1.453,88 μονάδες και χαμηλό -0,13% στις 1.446,99

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,30%, στις 3.532 μονάδες. Στο +0,37% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,47% μέχρι -0,54% και τώρα κερδίζει 0,23%. Με θετικό πρόσημο Εθνική και Attica Bank +0,6%, Eurobank και Alpha +0,5%. Αμετάβλητη η Τρ. Κύπρου. Στο κόκκινο  Τρ. Ελλάδος -1%, Optima και Πειραιώς -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η Ελλάκτωρ με άλμα +8%. Ακολουθούν ΕΛΠΕ +1,5%, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και ΕλβάλΧαλκόρ +1,1%, Aegean +0,9%, Motor OIl και Coca-Cola +0,7%, Jumbo +0,5%.

Στον αντίποδα Cenergy -1%, ΟΤΕ -0,7%, ΕΥΔΑΠ -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η Intralot με άλμα +3% και συναλλαγές 2,1 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα