Αντιφατική η εικόνα στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες, καθιστά επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία τους. Αρνητικό κλίμα και απώλειες στην Ευρώπη, ανοδος με ιστορικά ρεκόρ στη wall Street, ενώ παραμένει το "μούδιασμα' που προκάλεσε η εκλογή Τραμπ στην προεδρία. Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι έχει αποκτήσει ανοδική δυναμική, αλλά η διόρθωση έρχεται συνήθως όταν όλοι έχουν πεισθεί ότι η άνοδος θα συνεχισθεί.
Οι ισορροπίες στο ΧΑ δεν έχουν αποκατασταθεί, το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο και η μεταβλητότητα μάλλον θα αυξηθεί αυτή την εβδομάδα.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τα "μηνύματα" από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για λήψη αποφάσεων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου σχετικά με τα μέτρα βραχυχπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.
Τις προσδοκίες αυτές φροντίζει να συντηρεί η κυβέρνηση, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι περιμένει τον Δεκέμβριο "με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια" - κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνία για το χρέος, ένταξη στο QE της ΕΚΤ.
Είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την αγορά, αν δεν υπήρχαν αμφιβολίες και επιφυλάξεις ως προς το αν θα επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για θετική έκβαση.
Οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αντιμετωπίζουν με σκεπτισκισμό αυτές τις προοπτικές - απόδειξη η "απραξία" τους στην ελληνική αγορά. Η στάση αναμονής που τηρούν οι ξένοι αποτυπώνεται και στον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος παραμένει χαμηλός.
Ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη σχετικά με τα διοικητικά των τραπεζών και του ΤΧΣ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη βραχυχρόνια πορεία της ελληνικής αγοράς εκφράζουν αναλυτές, επισημαίνοντας ότι όσο οι ξένοι παραμένουν ουσιαστικά αδρανείς, η ανάκαμψη μπορεί να συνεχισθεί με μικρούς τζίρους και με τις ανπόφευκτες μικρές διακυμάνσεις