Μετά από 8 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις και 12 στις 13 με θετικό πρόσημο, το χρηματιστήριο "συνεχίζει και συνεχίζει" - όπως στη διαφήμιση για τις μπαταρίες Duracell που μπήκε το λεξιλόγιο της νεολαιίστικης αργκό.
Οπως έγινε και στο μεγάλο ράλι του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι προβλέψεις για "γύρισμα" της αγοράς διαψεύδονται καθημερινά και οι πιέσεις εκτονώνονται σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, που δίνουν δυνατότητες για intraday κέρδη και για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων
Το μπαράζ θετικών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων ξένων οίκων που θεωρούν "φθηνές ακόμη" τις ελληνικές μετοχές, συντηρούν τις προσδοκίες και τη ροή φρέσκου χρήματος, αν και κατά κανόνα προετοιμάζουν το έδαφος για να μπορέσουν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να πουλήσουν σε καλές τιμές.
Η αγορά εμφανίζει βέβαια συμπτώματα κόπωσης και ο τζίρος περιορίστηκε σήμερα (66,5 εκατ. ευρώ). Αυτό όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια, αν και πληθαίνουν οι αναλυτές που βλέπουν πολύ πιθανή - και επιθυμητή - μία ουσιαστική διόρθωση.
Σε αλλαγή κατεύθυνσης συνηγορεί και το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips κινούνται επί πολλές ημέρες σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ η περιοχή των 900 μονάδων αποδεικνύεται ισχυρό ανάχωμα για τον ΓΔ.
Μετοχές και δείκτες
Στις συνεδριάσεις των επόμενων ημερών αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας, με την αγορά να αναζητεί νέα επίπεδα ισορροπίας. Σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης, πρώτος στόχος θα είναι οι 925 μονάδες. Σε πιθανό γύρισμα, ο ΓΔ θα βρεί στήριξη στις 885.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 902,04 μονάδες με κέρδη 0,24%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε υψηλό +0,33% στις 902,90 μονάδες και χαμηλό -0,53% στις 895,13.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,19% στις 2.184,11 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,78%, γύρισε στο κόκκινο μέχρι -0,72% και ανακάμπτοντας έκλεισε με κέρδη 1,34%. Εθνική +2,7%, Eurobank +1,6%, Attica +1,5%, Alpha -0,2%. Προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης η Πειραιώς,λόγω reverse split.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σaράντης και Aegean +2,9%, Βιοχάλκο +2,2%, Μυτιληναίος και Φουρλής +1,6%, ΕΥΔΑΠ +1,5%, Coca-Cola +1,3%, ΕΧΑΕ +1,2%
.Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -4,1%,Ελλάκτωρ -2,4%, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,6%, Lamda -1%.