Μπορεί την εβδομάδα αυτή να αναχαιτίστηκε η δυναμική της υποχώρησης, των τριών προηγούμενων εβδομάδων, της χρηματιστηριακής αγοράς όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης.
Μάλιστα, τα απόνερα στο πεδίο οικονομίας έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της Αγοράς με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο.
Λόγω των υποτιμήσεων η αγορά επιχειρεί ανοδική αντίδραση τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο σε ακραίες υποτιμήσεις η εκδήλωση μιας αντίδρασης δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι και το τέλος της πτώσης.
Τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς εξανεμίστηκαν, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει περί τα 11 δισ. ευρώ από τα "ψηλά" τους χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει ορατό σημείο αποκλιμάκωσης της έντασης.
Το μείγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, είναι αυτή τη στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς να δοθούν πειστικές απαντήσεις για τη διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.
Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ.
Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.
Η HSBC αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και θεωρεί ευκαιρία την πτώση που έχει συντελεστεί από την εισβολή στην Ουκρανία και το sell-off του 30% από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Για τη μετοχή της Alpha Bank προτείνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ από 1,40 ευρώ προγενέστερα και με περιθώριο ανόδου 55,34% από τα τρέχοντα επίπεδα. Για τη μετοχή της Eurobank τιμή στόχος στα 1,45 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 59,10%. Για την Εθνική δίνει τιμή στόχο τα 3,90 ευρώ από 3,55 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 42,49%. Για την Πειραιώς αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,10 ευρώ από 1,95 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο 64,71%.
Tην προηγούμενη εβδομάδα και ενώ το Χ.Α δεχόταν τα "πολεμικά πυρά" η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman εκτιμούσε ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες (42% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής) και σημειώνει ότι η ελληνική αγορά προσφέρει καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ό,τι ο S&P 500.
Η UBS -επίσης "ταύρος" για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες- ανεβάζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, παρά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Αυξάνει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2022 στο 5,5% ή 1,5 μονάδες βάσης πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς και 60 μονάδες βάσης πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε τροχιά προς μονοψήφιους δείκτες NPE φέτος και την επαρκή ικανότητα δανεισμού μετά την ολοκλήρωση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την UBS, οι αποτιμήσεις των μετοχών της Ευρωζώνης είναι ελκυστικές, έχοντας πλέον υποχωρήσει στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2020. Οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται κάτω από τη μέση σχετική αποτίμηση 10 ετών με βάση τους δείκτες p/e, όπως σημειώνεi η UBS.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων καταγράφει απώλειες 12,77%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 9,133 δισ. ευρώ. Ο δεικτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 14,15%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίηση κατά 7,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 22,42%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την αρχή του πολέμου, άνοδο σημειώνουν μόνο οι τίτλοι της Τέρνα Ενεργειακή (+7,19%) και της Jumbo (+0,73%), ενώ μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών των ΕΛΠΕ (-4,59%), της Σαράντης (-5,13%), της Μυτιληναίος (-5,79%), της ΕΥΔΑΠ (-6,31%), του ΟΠΑΠ (-6,92%), της ΑΔΜΗΕ (-7,96%), της Quest Συμμετοχών (-8,22%) και του ΟΛΠ (-8,98%).
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-27,72%), της Εθνικής (-25,42%), της Alpha Bank (-23,70%), της Eurobank (-20,33%), της Πειραιώς (-19,10%), της Viohalco (-18,04%), της Aegean Airlines (-14,97%), της ΔΕΗ (-13,94%), της Lamda Development (-12,05%) της Τιτάν (-11,82%), της Elvalhalcor (-11,79%), της Motor Oil (-10,27%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-10,26%), της Ελλάκτωρ (-9,57%) και του ΟΤΕ (-9,02%).