Αγορές

Χρηματιστήριο: Απρόθυμοι πωλητές, υπομονετικοί αγοραστές


Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν σήμερα τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων, απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάση. Διακυμάνσεις μικρού εύρους, συναλλακτική άπνοια και χαμηλός τζίρος στο ΧΑ, οριακές μεταβολές στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι αγορές δεν έχουν βρεί σημεία ισορροπίας μετά τα μέσα Ιουλίου, με αποτέλεσμα  να υπάρχει μεταβλητότητα, με επιικρεμάμενο κίνδυνο διόρθωσης.

Στο ΧΑ είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται στον χαμηλό ημερήσιο τζίρο (65,2 εκατ. ευρώ), καθώς οι δυνητικοί πωλητές δεν είναι διατεθειμένοι να πιέσουν πολύ τις τιμές προκειμένου να ρευστοποιήσουν, ενώ το αγοραστικό  ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μικρή η επίδραση από τις ευνοϊκές εκθέσεις διεθνών οίκων που επιμένουν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς, ανεβάζοντας τον πήχυ για τις τραπεζικές μετοχές. Παράλληλα, εμφανής  είναι η έμμεση επίδραση από τις συνεχιζόμενες κατατροφικές πυρκαγιές στη χώρα, καθώς η διαχείριση του προβλήματος δείχνει ανεπάρκειες και αναποτελεσματικότητα του "επιτελικού κράτους".

Μετοχές και δείκτες

Τόνο και κατεύθυνση στις συναλλαγές στο ΧΑ συνεχίζουν να δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ομως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και το στοίχημα για την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα παραμένει ανοιχτό.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά μπαίνει σε φάση πρόσκαιρης συσσώρευσης,  που θα εκτονωθεί με μεια μεγαλύτερη κίνηση -πιθανότατα διορθωτική. .

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. Σήμερα πήγε μέχρι τις  1.302,12 σημειώνοντας υψηλό ημέρας +0,65%. Τερμάτισε στις 1.295,91 με οριακή άνοδο 0,17%.

. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,14% κλείνοντας στις 3.141,53 μονάδες. Ανοδο 0,73% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -0,62% μέχρι +0,78% και έκλεισε -0,44%.. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +0,6%, Εθνική +0,3%. Στον αντίποδα Attica Bank -2,4%, Alpha -1,6%, Eurobank -0,7%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Aegean με άλμα +8,3%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +3,6% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,3%. Θετικές επιδόσεις και από  Lamda +1,3%, Τιτάν και ΟΤΕ +1,1%, Σαράντης +0,9%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Motor Oil -2,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1,8%, ΕΛΠΕ -1,2%, ΕΥΔΑΠ -1%, Βιοχάλκο -0,7%.

Διαβαστε επισης