Διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τις ενδείξεις και τις προβλέψεις για ουσιαστική διόρθωση, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα αναλυτές, "επαϊοντες" και επενδυτές, προσφέροντας άφθονη "αδρεναλίνη" σε βραχυχρόνιους παίκτες και επιθετικούς traders, που αναγκάζονται να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.
Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε σήμερα, την ώρα που όλα έδειχναν ότι η αγορά παίρνει το δρόμο της διόρθωσης και το ταμπλό γινόταν "κατακόκκινο".
Από το -3,30% ο τραπεζικός δείκτης όχι μόνον "βγήκε στον αφρό", αλλά μέσα σε 25 λεπτά εκτοξεύθηκε στο +7,20%, πραγματοποιώντας άλμα της τάξεως του 10,5%! Ακολούθησε γενικευμένη άνοδος, που έφερε τον Γενικό Δείκτη από -1,96% σε +1,41%, καθώς στην κούρσα έμπαιναν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Το έναυσμα δόθηκε από την Alpha Βank, που γύρισε από -2,3% σε +8,5%(!) Η Εθνική από -4,1% πήγε +10,2%! Ολική επαναφορά και για την Eurobank,που γύρισαε από -5,2% σε +5,2%.
Το χρήμα των funds
Αποχρών λόγος για αυτή την εκρηκτική αντίδραση δεν υπάρχει, πέρα από την περίπτωση της Alpha Bank η οποία γνωστοποίησε swaps ομολόγων με το Δημόσιο, που θα της αποφέρει κέρδος 170 εκατ. ευρώ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πολλά χαρτοφυλάκια που είχαν ρευστοποιήσει, είδαν τη διόρθωση ως ευκαιρία για να πάρουν πίσω τα χαρτιά τους σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ισχυρή αντίδραση αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η αγορά διατηρεί τη δυναμική της και ότι οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις δίνουν ευκαιρίες για εισροή φρέσκου χρήματος.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές
Ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης - που επιδέχεται πολλές ερμηνείες - είναι οι πολλές προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων, συνολικής αξίας 58,3 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών 10.714.000 μετοχές Ελλάκτωρ που αντιπροσωπεύουν το 5% της εταιρείας και τέσσερα πακέτα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (3.415.000 τεμάχια) συνολικής αξίας 42,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 3% της εταιρείας.
Τέτοιες μεταβιβάσεις γίνονται συχνότατα στο κλείσιμο του έτους συμψηφιστικά, προκειμένου κάποια χαρτοφυλάκια να εγγράψουν κέρδη. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο τρέχων ανοδικός κύκλος ολοκληρώνεται.
Προσανατολισμένη σε άνοδο, η αγορά αντιπαρήλθε "άσχημα νέα", όπως τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, που δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά για την ελληνική πλευρά: Η αποφασισθείσα λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Ιούνιο μεταθέτει χρονικά την εισροή κονδυλίων. Απογοητευτική και η έκβαση των συζητήσεων για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - η οποία προφανώς θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, συντηρώντας την ένταση στην περιοχή.
Στο κόκκινο Ευρώπη και Wall Street
Αρνητική και η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που δεν πείσθηκαν ούτε από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για διοχέτευση ρευστότητας προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Πτώση 1,2% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -0,6% Λονδίνο και Παρίσι, στο κόκκινο με μικρές απώλειες οι δείκτες της Wall Street.
Στο ΧΑ οι συνθήκες για ουσιαστική διόρθωση είχαν ήδη... "παραωριμάσει" μετά το εντυπωσιακό ράλι που έδωσε +100% στις τραπεζικές μετοχές σε πέντε εβδομάδες. Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη παραμένουν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ τα ξένα funds έχουν βάλει φρένο στις αγορές τους, που ήταν η κινητήρια δύναμη του παρατεταμένου ράλι.
Μετοχές και δείκτες
Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, αλλάζοντας κατεύθυνση μετά τις 13:30 που βρέθηκαν στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -1,25% (764,67 μονάδες) μέχρι +1,41% (στις 785,25). Τερμάτισε με άνοδο 0,61% στις 779,04 μονάδες.
Την ίδια ποσοστιαία άνοδο (+0,61%) σημείωσε και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.864,86 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -3,29%. Ανακάμπτοντας στη συνέχεια πήγε μέχρι +7,22%. Τερμάτισε με κέρδη 4,72%. Alpha +7,3%, Εθνική +5,5%, Αttica +3,2%, Eurobank +2,7%, Πειραιώς +2% Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-3%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4,4%, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ +3,2%, Μυτιληναίος +1,4%, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -5,9%, ΟΤΕ -3,3% Jumbo -2,8%, Coca-cola και Lamda -1,9%, ΔΕΗ -1%.
Στα mid caps πρώτη η Quest (+5%). Profile +3,2%. Πλαστικά Θράκης και Ικτίνος +1%, Cemergy και Πλαίσιο +0,9%. Στο κόκκινο MIG -5,4%, Ιντρακάτ -4%, Ευρωπαϊκή Πίστη -1,7%