Αγορές

Ράλι χωρίς τέλος στο χρηματιστήριο! Τράπεζες +100% σε ένα μήνα!


Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την επέλαση των "ταύρων" στο χρηματιστήριο, που κονιορτοποιεί όλες τις αντιστάσεις, διαψεύδονττας ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών. Από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν διπλασιασθεί (άνοδος 100% σε ένα μήνα και κάτι), ενώ ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 38%.

Η διόρθωση έρχεται βέβαια - κατά το κλασικό χρηματιστηριακό αξίωμα - «όταν και ο τελευταίος απαισιόδοξος επενδυτής γίνει αισιόδοξος, πιστεύοντας ότι η άνοδος θα συνεχισθεί».

Προς το παρόν το ράλι συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, με "καύσιμο"  το χρήμα των ξένων χαρτοφυλακίων και τις αναθερμασμένες προσδοκίες των επενδυτών που δημιουργούν δυναμική αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου. Το "δωρεάν χρήμα" που μοιράζουν οι κεντρικές τράπεζες προκειιμένου να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, διοχετεύεται κυρίως στις αγορές μετοχών και ομολόγων, προκαλώντας μεγάλη άνοδο και δημιουργώντας επικίνδυνες "φούσκες".

Τέτοια κεφάλαια μπαίνουν και στην ελληνική αγορά, κυνηγώντας υψηλές βραχυχρόνιες επιδόσεις. Οι τοποθετήσεις τους προκαλούν "υπερθέρμανση" που μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική διόρθωση-κατάρρευση.

 Στερεύει η προσφορά

Το σκηνικό των προηγούμενων ημερών επαναλήφθηκε σήμερα: Μετά από ενδοσυνεδριακή διόρθωση οι δείκτες πήραν την ανιούσα κινούμενοι ολοταχώς σε νέα υψηλά. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι  με το κλίμα και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, η προσφορά έχει περιορισθεί, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αναβάλλονται και έτσι η ζήτηση ωθεί υψηλότερα τις τιμές.

Η είδηση ότι η ελληνική οικονομία "πήγε πάτο" κατά το γ' φετινό τρίμηνο με ύφεση 11,7%, δεν είχε την παραμικρή επίδραση στην αγορά

Τα  "δυνατά χέρια" που κινούν τα νήματα στο ΧΑ συνεχίζουν να δίνουν περαιτέρω ώθηση, ώστε η άνοδος να γίνεται "κράχτης" για τοποθετήσεις από αργοπορημένους επενδυτές.

 Ο επόμενος στόχος

Ομως οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, που δικαιολογούν μιά διορθωτική κίνηση σημαντικού εύρους.Το βάθος και η χρονική της διάρκεια θα εξαρτηθούν κυρίως από τη στάση των ξένων funds.

Ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί προς το παρόν η διάσπαση διαδοχικών αντιστάσεων και η αναρρίχηση του ΓΔ στην περιοχή των 785 μονάδων. Στη ζώνη αυτή εντοπίζεται μία ακόμη -ασθενής- αντίσταση. Η υπέρβαση της θα ανοίξει το δρόμο της επιστροφής στα επίπεδα του περυσινού Φεβρουαρίου, στις 920 μονάδες όπου βρισκόταν ο ΓΔ πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Σημαντική παράμετρος για τη στάση πολλών χαρτοφυλακίων θα είναι το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετοχές και δείκτες

Μέχρι τις 14:00 οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με μικρές διακυμάνσεις, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο και δημιουργώντας την εντύπωση ότι η αγορά παίρνει πτωτική κατεύθυνση. Στη συνέχεα το σκηνικό άλλαξε άρδην, με ταχεία ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -024% στις 764,98 μονάδες. Τερμάτισε στις 784,95 με κέρδη 2,36%. Ανοδο 2,62% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.882,57 μονάδες.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,62% μέχρι +5,78% και έκλεισε +5,56%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Ξεχώρισε η Εθνική με +8,8%. Alpha +4,8%, Eurobank +4,2%, Πειραιώς +4%, Attica +2,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips EXAE +7,2%, Motor Oil +5,5%, ΟΠΑΠ και Φουρλής +4%, Coca-Cola +3,2%, Μυτιληναίος +3%, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ +2%, Τιτάν +1,8%. Στον αντίποδα Σαράντης -1,6%, ΔΕΗ -1,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ -0,8%.

 Στα mid caps ξεχώρισαν Autohellas +7,2%, Intracom +5%, MIG +4,2%, Ικτίνος +3,2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Quest -3,1%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,3%, Πλαίσιο -1,1%.

Διαβαστε επισης