Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κρίσιμο τεστ αντοχών και στηρίξεων, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθούν οι βασικοί δείκτες τις επόμενες μέρες. Ενδοσυνεδριακή αντίδραση εκδηλώνεται τα τελευταία λεπτά μετά από δύο ώρες διολίσθησης και οι απώλειες περιορίζονται.
Αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX πήγε νωρίτερα μέχρι -2,2% και τώρα χάνει περίπου 1,2%, ενώ ο FTSE100 και ο CAC40 υποχωρούν οριακά. Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Στο ΧΑ αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προβληματισμού αποτελούν οι εξελίξεις στις τράπεζες, οι προοπτικές στην οικονομία - ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα - και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, που επηρεάζει ήδη την πορεία και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς κινείται σήμερα στο 0,92%, από χαμηλό 0,55% πριν από λίγους μήνες.
Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται επίσης στα ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δημοσιονομικά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 4 μονάδες βάσης.
Μετοχές και δείκτες
Οσον αφορά την δυναμική του ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα καμπή, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται στην περιοχή των 775 μονάδων, που αποτελεί κρίσιμη στήριξη και ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί βραχυχρόνια αντίσταση. Εκτιμούν ότι στην περιοχή αυτή μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση, ώσπου η αγορά να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με ανοδικές διαθέσεις και αξιόλογα κέρδη. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση. Στις 12:30 σημείωσαν χαμηλά ημέρας και στη συνέχεια ανακάμπτουν με αργό ρυθμό.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,89% στις 78,94 μονάδες και εν συνεχεία βυθίστηκε μέχρι τις 772,40 (-1,23%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 778,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,45%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίηση χάνει περίπου 0,40% στις 1.848,2 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,81% και γυρίζοντας καθοδικά βυθίστηκε μέχρι -2,44%. Τώρα έχει γυρίσει πάλι σε θετικό έδαφος, με οριακά κέρδη 0,20%.
έχασε στη συνέχεια τα κέρδη του και τώρα έχει ανακάμψει πάλι στο +0,95% και τώρα σημειώνει άνοδο 0,30%, Eurobank +1%, Ελλάδος +0,5%, Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο Alpha -0,7%, Attica -1,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Aegean με +1,9%. Coca-Cola +1,2%, Φουρλής +1%, ΟΤΕ και Motor Oil +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η ΔΕΗ (-4,2%). Ακολουθούν σε απώλειες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,5%, Βιοχάλκο -2,1%, Μυτιληναίος και ΟΛΠ -1,4%, ΕΥΔΑΠ -1,2%, Τιτάν -1%.
Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον Quest και Elton (+0,4%). Στον αντίποδα Cenergy -3%, Profile και Intrakat -2,3%, BriQ -2%, MIG -1,8%.