Σε καθοδική τροχιά παραμένει για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος και των ανησυχιών που προκαλεί η συνεχιζόμενη καταβύθιση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, η οποία χάνει πάνω από 60%(!) σε μία εβδομάδα - από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι όροι της ΑΜΚ - και σήμερα υποχωρεί κατά 13%, ενώ το συμβόλαιο της στα Παράγωγα κλείδωσε στο -35%!
Η εικόνα κατάρρευσης της Πειραιώς στο ταμπλό, επηρεάζει όλες τις μετοχές του κλάδου και συνολικότερα την αγορά, επιτείνοντας τον προβληματισμό για την αντιμετώπιση των (μικρο)μετόχων από τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις.
Ισχυρά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις αγοραστικές παρεμβάσεις, προσπαθώντας να ανακόψουν την πτώση και να αποτρέψουν ντόμινο ρευστοποιήσεων, που θα δημιουργούσε αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική.
Οπως έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση, οι παρεμβάσεις προσκάλεσαν ισχυρή ανοδική αντίδραση, η οποία όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καθώς αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.
Αρνητική εξέλιξη για την αγορά αποτελεί το γεγονός ότι με αφορμή την ΑΜΚ της Πειραιώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες όσον αφορά τις ζημίες που θα επωμισθούν οι τράπεζες από τις αθρόες τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανειακών χαρτοφυλακίων τους.
Αντικείμενο προβληματισμού γίνονται τώρα και οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Aegean κλπ) που θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, προκαλώντας μετακινήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι προοπτικές σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν νεκρώσει πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και απορρυθμίζουν την οικονομία, με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Μετοχές και δείκτες
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών μετά τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων και την προηγηθείσα ανοδική κίνηση. Ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θεωρούν την παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 830-825 μονάδες,ή τουλάχιστον πάνω από τις 817, περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη τις επόμενες μέρες.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 825 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,85%. Νωρίτερα κινήθηκε από τις 823,73 (-1%) μέχρι τις 836,65 (+0,55%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,20% στις 1.978,6 μονάδες .
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,80% και τώρα κινείται στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 3,98%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -13%, Alpha -5,5%, Attica -3,5%, Eurobank -3,2%, Εθνική -2,9%, .
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο Βιοχάλκο +2%, Τιτάν και Coca-Cola +1,5%, ΟΛΠ +0,5%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -3,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%, Φουρλής -1,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΧΑΕ -1,3%.